12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Forum Ekonomska isplativost maslinarske proizvodnje 27. i 28. oktobra

Mlin foto S.Kosić

Maslinarsko društvo „Boka“ – Boka Kotorska, jedan od partnera u projektu COOPeR 2020HR-BA ME371 „Povećanje konkurentnosti maslinarske proizvodnje u programskom području kroz  prekograničnu saradnju“ organizuje Forum Ekonomska isplativost maslinarske proizvodnje u programskom području prekogranične  saradnje“ između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Forum će se održati 27. i 28. oktobra u Kotoru, Hotel Cattaro, Stari Grad.

U ime domaćina, skupu će se obratiti Nebojša Ševaljević, potpredsjednik Opštine Kotor, u ime  organizatora, učesnike će pozdraviti dr Ivan Ilić, predsjednik Društva, kao i predstavnici Ministarstva  poljoprivrede, projektnih partnera iz sve tri zemlje: Grad Mostar (vodeći parnter), Hrvatska  gospodarska komora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Očekujemo prisustvo predstavnika i lokalnih uprava Tivta i Herceg Novog, Ministarstva poljoprivrede,  nacionalnih institucija za podršku iz sve tri države partnera, visokoškolskih ustanova, maslinara, SMEs, privrednika i ostalih aktera u oblasti maslinarstva.

Moderator Foruma biće dr Marija Markoč a izlagači će biti eksperti iz oblasti agroekonomije,  maslinarstva, melioracije, prof. dr Milomir Jovanović, dr Marin Čagalj (Institut za melioraciju krša,  Split), dr sc. Josip Tadić (Institut za meloraciju krša, Split), doc. dr Branimir Urlić, dr Tatjana Perović,  dok će, u panel diskusiji na temu „Najveći izazovi u maslinarskoj proizvodnji“ učestvovati maslinari i  privrednici iz sve tri zemlje partnera na projektu.

Evidentirane potrebe, zahtjevi i mogućnosti za razvoj maslinarstva i ruralne sredine, kao polazište za  bolje planiranje i sprovođenje politika ruralnog razvoja i poljoprivrede, doprinijeće ostvarenju projektnog cilja: konkutrentna domaća proizvodnja maslinovog ulja u projektnom području  prekogranične saradnje.

Berba maslina- foto S.K

Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a sprovodi se u okviru Interreg  IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020.

Za dodatne informacije, obratite nam se na e-mail adresu (maslina.boka@gmail.com) Tivat,

Najčitanije