20 C
Kotor

Slušaj online radio

Forum mladih umjetnika na KotorArtu u Kreativnom habu

Forum mladih umjetnika na KotorArtu

Predložili mjere za poboljšanje svog položaja


Učesnici prvog foruma koji je kreativni tim KotorArta posvetio mladima, analizirali su i promišljali o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, razmatrali i predložili mjere koje bi doprinijele budućem poboljšanju i razvoju statusa mladih umjetnika.

Sada već afirmisani mladi umjetnici, porijeklom iz Crne Gore, a angažovani u inostranstvu, od koji su većina bili je angažovani u okviru višegodišnjeg serijala KotorArt talenti, imali su priliku da razmjene iskustva iz različitih evropskih zemalja u kojima studiraju, žive, a neki već i rade. Pijanisti Andrija Jovović i Miljana Nikolić, sopranistkinja Petra Radulović, violončelisti Sari Šaćiri, Eden Sekulović i Kosta Popović, violinisti Jelena Jovović, Viktor Huter, Vukica Rašović i Dušan Obrenović, kao i kompozitor Marko Kovač su razgovarali o temama koje se tiču mladih, te kroz sopstvena iskustva dali komparativne primjere i ideje koje mogu uticati na podizanje kvaliteta kulturnog života Crne Gore

U okviru cjelodnevnog programa mladi su radili u dvije fokus grupe, zatvorene za javnost. Govorili su o institucionalnim i umjetničkim aspektima teme, a kroz čitav program su ih vodile moderatorke Marija Ružić Stojanović, direktorica programa za jačanje kapaciteta OCD institucija i medija, i Sara Mandić, pijanistkinja i menadžerka u kulturi i medijima.

Forum mladih umjetnika na KotorArtu

-Dobro je da smo prvi put dobili ovakvu priliku da razgovaramo, u formatu potpuno drugačijem od javnog sviranja. Pričali smo o vaznim temama, kao što su mobilnost i umrežavanje mladih, prilike za nastup, finansiranje umjetničke muzike, podrška talentima, izgradnja publike, ali i o našim različitim umjetničkim iskustvima i potrebama i položaju mladog umjetnika u 21. vijeku, iz čega cemo izvući konkretne zaključke. Naglasio bih potrebu da se stvori komunikacija između mladih i državnih institucija nadležnih za kulturu, mlade i obrazovanje, da oni prepoznaju našu dobronamjernost, te da imaju interesovanja za ove teme i učestvuju u dijalogu s nama, istakao je Andrija Jovović, pijanista i student političkih nauka u Beču, jedan od učesnika Foruma.

Mladi su odgovarali na pitanja i zajednički promišljali na teme iz domena umjetnosti i obrazovanja, te se dotakli muzičkog obrazovanja u osnovnim školama, načinima privlačenja i kreiranja  publike, prilikama za nastup mladih umjetnika, takmičenjima, načinima stupanja u kontakt sa klasičnom muzikom najmlađih u Crnoj Gori, i mnogim drugim važnim aspektima teme. Takođe, u okviru institucionalnih aspekata teme, mladi su diskutovali o međusobnoj saradnji institucija, izvorima finansiranja, kao i o kreiranju baze podataka i sistematizovanju scene u svrhu popisivanja, povezivanja tj. očuvanja muzičke baštine Crne Gore.

-Sinoćna panel diskusija mladih ostaće u predivnom sjećanju svih prisutnih jer smo imali priliku čuti elokventne, obrazovane, dobronamjerne mlade umjetnike koji žele da aktivno doprinesu boljoj umjetničkoj sceni u Crnoj Gori. Razmjenjivali su iskustva i doživljaje dosadašnjeg obrazovanja i njihovog umjetničkog puta a date su mnoge ideje i konkretni predlozi za unapređenje. Ovo je prvi Forum mladih umjetnika, ove godine zamišljen kao pilot projekat u nadi da će naći svoje mjesto na festivalu, a i šire, a sinoćna diskusija nam je pokazala da će to tako sigurno i biti, saopštili su iz PR službe festivala.

/M.D.P./

Najčitanije