19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska obilježava Dan pada Bastille s manje pompe zbog korona virusa

eiffelov-toranj – zvor: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Francuska obilježava u utorak Dan pada Bastille, ali s manje pompe i raskoši s obzirom da su na snazi mjere opreza kako bi se izbjeglo širenje novog korona virusa.

Osvajanje te kraljevske utvrde i zatvora 1789. označilo je kraj apsolutističke monarhije i simbolični početak Francuske revolucije.

Umjesto tradicionalne vojne parade na Elizejskim poljanama, predsjednik Emmanuel Macron planira manji mimohod na Place de la Concorde, na kraju poznate avenije.

Dok je prošle godine na dvosatnoj paradi sudjelovalo 4000 vojnika, ove godine će ih biti 2195 a ceremonija će trajati nešto više od jednog sata.

Pandemija, koja je odnijela više od 30.000 života u Francuskoj, neće biti zaboravljena na obilježavanju Dana pada Bastille.

Macronovi počasni gosti su ministri zdravstva Austrije, Njemačke, Luksemburga i Švicarske – zemalja koje su preuzele 161 pacijenta iz prepunih bolnica u istočnoj Francuskoj na vrhuncu krize.

Na kraju svečanosti na Place de la Concorde bit će odana počast francuskim civilnim i vojnim zdravstvenim radnicima.

Nakon toga bi Macron trebao dati rijetki televizijski intervju u kojem će, kako se očekuje, iznijeti planove za posljednje dvije godine svog predsjedničkog mandata.

Centristički predsjednik obećao je “novi put” nakon epidemije i napravio je promjene u vladi, zamijenivši sve popularnijeg premijera desnog centra Edouarda Philippea drugim, manje poznatim političarem desnog centra.

Navečer će se održati tradicionalni vatromet, ali, kako bi se izbjegla gužva, uobičajena područja s kojih se promatrao bit će zatvorena za javnost. Građani će ga moći gledati na televiziji.

Izvor:Hina

Najčitanije