35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska – pobjeda koalicije lijevih stranaka

Francuska

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj iznenađujuće je pobijedila koalicija lijevih stranaka.

Na drugom je mjestu centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona, dok je relativni pobjednik prvog kruga, krajnje desno Nacionalno okupljanje, završio na trećem mjestu, kao gubitnik ukupnih izbora. No pobjednička koalicija nema dovoljno ruku za većinu u parlamentu. Francuski premijer najavio je da će podnijeti ostavku.

Izbori u Francuskoj: RN je zaustavljen, no slijedi razdoblje političke nestabilnosti

Francuska je, umjesto očekivanog skretanja u desno, nakon izbora u nedjelju skrenula ulijevo i time spriječila dolazak Nacionalnog okupljanja na vlast, no slijede teški pregovori o formiranju nove vlasti te politička nestabilnost zbog razjedinjenog parlamenta.

Nova narodna fronta (NFP), hitno i široko skopljena lijeva koalicija, postala je najjača politička opcija u Narodnoj skupštini, no nijedan blok nema dovoljno zastupnika da djeluje sam, stoga Francusku vjerojatno očekuje ili manjinska vlada ili široka, nestabilna koalicija.

Rezultati izbora velik su udarac za predsjednika Emmanuela Macrona. Drugo najveće gospodarstvo eurozone ulazi u razdoblje političkog limba i nestabilnosti samo nekoliko tjedana uoči Olimpijskih igara u Parizu.

Macron će sada morati vladati uz iznimno fragmentiran parlament, što će oslabiti ulogu Francuske u Europskoj uniji i u svijetu te otežati bilo kojoj opciji da provodi svoje unutarnje politike.

Lijevi blok osvojio je 182 zastupnika, Macronov liberalno-centristički savez njih 168, a Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i njezini saveznici 143, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema logici naših institucija, Emmanuel Macron bi trebao odmah danas pozvati Novu narodnu frontu da imenuje premijera, rekla je čelnica zelenih Marine Tondelier, jedna od mnogih iz NFP-a koji su kandidati za tu funkciju.

Hoće li to učiniti ili neće? Pošto je ovaj predsjednik pun iznenađenja, vidjet ćemo, rekla je za RTL radio.

Aktualni premijer Gabriel Attal najavio je da će odstupiti, no još se ne zna hoće li Macron prihvatiti njegovu ostavku. Attal je rekao da je voljan biti tehnički premijer do formiranja nove vlade.

Naravno da ću obavljati svoje dužnosti koliko god treba, ne može ni biti drugačije uoči dana koji su jako važni za našu zemlju, rekao je 35-godišnji premijer referirajući se na nadolazeće Igre u Parizu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije