20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska potiče ljude na cijepljenje, u Nizozemskoj sve teža situacija

Francuska pandemija – foto EPA

Delta-varijanta koronavirusa sve se brže širi Europom. Francuska uvodi nove mjere kojima potiče stanovništvo na cijepljenje. Epidemiološka slika pogoršava se u Nizozemskoj. U Danskoj je dobra vijest da u posljednja tri dana nema preminulih iako raste broj novozaraženih.

Mlade koji se kupaju na plaži u kopenhaškoj luci to ne zabrinjava, no epidemija je ponovno u usponu u Danskoj. Iz dana u dan sve je više novozaraženih i sada je taj broj opet četveroznamenkast.

– Nakon Eura čini mi se da je ljude baš briga. I ja sam gledala nogomet i svašta radila, zajedno s tisućama drugih, kaže Line Hybholt, studentica iz Kopenhagena.

Ipak, stručnjaci nalaze razlike u sadašnjem porastu i onome u prošlim mjesecima ili na početku pandemije. Ovaj val zaraze primarno je među mladima.

– Da se ovo događalo prije tri mjeseca, bio bih zabrinut. Sada se ovo događa u dobnoj skupini u kojoj možda jedan posto ima rizik od hospitalizacije, kaže Allan Randrup Thomsen, profesor virologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Nizozemska bilježi porast broja novozaraženih od 500 posto u prošloj sedmici. Ukupno su u tih sedam dana potvrđene 52 tisuće novih slučajeva zaraze. Mjere su ublažene potkraj lipnja i od tada se zaraza ubrzano širi, zbog zaraznije delta-varijante.

– Vidimo eksplozivan rast brojeva. Obavljenih je testova 59 posto više, ali postotak pozitivnih raste još većom stopom. Dakle, posvuda su dokazi da se virus širi brže nego do sada, kaže Aura Time iz Instituta za javno zdravstvo u Nizozemskoj.

Francuska je predstavila nove mjere kojima želi mlade dovesti pred izbor: ili cijepljenje ili život pod ograničenjima.

– Našli smo rješenje za adolescente od 12 do 17 godina, a da pritom ne pokvarimo obiteljske praznike. Oni će trebati COVID potvrdu za sva mjesta na kojima se ona traži, ali od 30. kolovoza. To znači da do tog datuma najprije pozivamo mlade da se masovno cijepe jer ako su potpuno zaštićeni cijepljenjem, moći će na sva mjesta na kojima se traži potvrda. U suprotnom, svuda će morati nositi maske. Što se tiče zaposlenika koji su u kontaktu s građanima, pozivamo ih da se odmah cijepe, također do 30. kolovoza, rekao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Južna Koreja zabilježila je jučer rekordan broj novozaraženih. Pozitivnih je 1615 u zemlji koja je dugo odolijevala masovnom prodoru virusa. No sada su vlasti prisiljene dodatno postrožiti mjere.

Zapelo je i s cijepljenjem. Zbog velike navale, srušila se vladina stranica, a probijeni su rokovi i kad je riječ o nekim isporukama cjepiva.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije