29 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska: U napadu na zatvorski kombi ubijena dvojica čuvara

Policija je pokrenula opsežnu potragu za bjeguncem i počiniteljima napada (EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Scene kao iz akcijskog filma stižu iz Francuske. Naoružani napadači iz zasjede su napali zatvorski kombi kako bi oslobodili zatvorenika u blizini grada Rouena, na sjeverozapadu zemlje. Pritom su ubili najmanje dva čuvara, a trojicu teško ranili. Neimenovani zatvorenik i napadači su pobjegli, a u tijeku je velika policijska potjera.

Brutalni napad na zatvorski kombi teško naoružanih pripadnika francuskog krim-miljea koji je, čini se, vrlo profesionalno i detaljno pripremljen, organiziran i izveden, dolazi usred rastućeg nasilja povezanog s preprodajom i distribucijom ilegalnih narkotika diljem Europe, posebice u Francuskoj i Italiji.

Sve se odigralo u desetak sekundi, i to na autocesti prepunoj vozila u Normandiji, u blizini naplatne kućice u (Enkarvilu) Incarvilleu na sjeveru Francuske.

U potjeri za napadačima angažirano je nekoliko stotina policajaca i pripadnika žandarmerije.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin je rekao da je pokrenuta opsežna potraga za bjeguncem i počiniteljima napada.

– Koristimo sva sredstava kako bi pronašli kriminalce. Prema mojem naputku mobilizirano je nekoliko stotina policajaca i pripadnika žandarmerije, rekao je ministar.

Ministar pravosuđa Éric Dupond-Moretti je rekao da su dvojica ranjenih u jako teškom stanju.

– Sve ćemo učiniti da pronađemo počinitelje ovog podlog zločina. To su ljudi kojima život ništa ne znači. Bit će uhićeni, bit će im suđeno i bit će kažnjeni za počinjeni zločin, rekao je Dupond-Moretti.

Odbjegli zatvorenik povezan s bandama u Marseilleu

Policija je priopćila da je odbjegli zatvorenik trebao biti prevezen u grad (Evre) Evreux, manje od 70 kilometara južno od mjesta napada, a francuski mediji otkrili su da je riječ o 30-godišnjem Mohamedu A. kojega francuska policija sumnjiči da je naručio ubojstvo u Marseilleu i da je imao veze s tamošnjom moćnom urbanom bandom pod nazivom (Le nuar) Les Noirs ili “Crnci”.

– Učinit će se sve da se pronađu počinitelji ovog gnusnog zločina. Pokrenut je Epervier, protokol za lociranje bjegunaca. Nećemo žaliti truda, ni sredstava, ući ćemo im u trag, naći ćemo ih i, kažem vam, platit će. Dugujemo to žrtvama i njihovim obiteljima. Dugujemo to svim Francuzima, kazao je francuski premijer Gabriel Attal.

AFP javlja, pak, da su napadači napustili mjesto zločina u dva terenca. Jednog je policija pronašla potpuno spaljenog, a u pucnjavi je navodno ranjen i jedan od napadača.

I Reuters javlja kako se vjeruje da je zatvorenik povezan s bandama u Marseilleu gdje navodno bjesni rat između kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem droge.

Najčitanije