30 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuski predsjednik Macron: Rat u Gazi se mora završiti

Emmanuel Macron
Foto: Christophe Petit Tesson / Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je danas na prekid rata u Pojasu Gaze i izrazio podršku prijedlogu američkog predsjednika Joea Bidena o prekidu vatre “za trajni mir“, javlja Anadolu.

“Rat u Gazi se mora završiti. Podržavamo američki prijedlog za trajni mir. Baš kao što radimo s našim partnerima u regionu na miru i sigurnosti za sve“, naveo je Macron u poruci koju je objavio na društvenoj platformi X.

Poruka je objavljena na arapskom, hebrejskom i engleskom.

“Oslobađanje talaca i trajni prekid vatre u cilju rada na miru i napretku na rješenju o dvije države”, dodao je Macron.

Biden je ranije rekao da je Izrael predstavio palestinskoj grupi otpora Hamasu sporazum u tri faze kojim bi se prekinula neprijateljstva u blokiranom Pojasu Gaze i osiguralo oslobađanje talaca.

Američki predsjednik apelovao je na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da spriječi pritisak članova njegove vladajuće koalicije koji se protive tom planu.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijeno najmanje 36.379 Palestinaca, uključujući 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 82.407 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Najčitanije