17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Franjevke proslavile 70 godina od dolaska u Crnu Goru i 50 godina svog humanitarnog rada u Petrovcu

Skromno i dostojanstveno, u subotu je svečanom Akademijom u Petrovcu, obilježen jubilej – 70 godina od dolaska sestara Franjevki, reda Bezgrešnog začeća, iz Slovenije u Crnu Goru i 50 godina humanitarnog  rada u samostanu Svetog Vida u Petrovcu.

Sve decenije svoga rada, ove skromne božije službenice vode brigu o bolesnim i starim ljudima. Svima drage, blage i nesebične, časne sestre na Cetinju su posebno poštovane, a njihova spremnost da pruže pomoć, naročito starima i bolesnima, istinski se cijeni. Još 1946. godine kada je na Cetinju otvorena specijalna bolnica za plućne bolesti, rad u antituberkuloznom dispanzeru započelo je deset časnih sestara Franjevki. Pedesetih godina prošlog vijeka počele su sa radom i na internom odjeljenju bolnice “Danilo I” na kojem su, kako u svojoj knjizi zapisuje prim.dr  Vasilije Kusovac, “njihovi nečujni koraci, tihi melemni glasovi i nesebična njega postali sastavni dio liječenja bolesnika.”..

Radile su one i po bolnicama širom Crne Gore, a već pedest godina čuvaju stare i bolesne u samostanu u Petrovcu.

Brojne goste i zvanice iz zemlje i inostranstva, na početku svečanosti pozdravila je sestra Lidija, provincijalka Crnogorske provincije sestara Franjevki Bezgrešnog začeća na Cetinju.

„Povijest ovog jubileja koji danas slavimo, traje mnogo duže od 50 godina. Počinje 1946. godine kada deset sestara Franjevki stiže u Crnu Goru, na Cetinje, na poziv dr Cvetka Popovića, da bi radile u sanatoriju kao medicinske sestre. Nepoznavanje jezika, nove okolnosti, kultura, običaji, nepoznati ljudi još više su otežali ovaj pothvat. Ali, za kratko vrijeme, građani Cetinja postaju njihova sigurnost i podrška. Dolazak novih članica naše zajednice, omogućio je proširenje naše djelatnosti i u druge dijelove Crne Gore “ – kazala je između ostalog sestra Lidija.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić, čestitajući veliki jubilej sestrama Franjevkama, kazao je da su časne sestre u Crnoj Gori svetionik, u svim mjestima gdje rade, šire dobrotu, božiju ljubav i mir.

„U sebi imate i nosite poniznost, skromnost, neisticanje, ljubav koju prelivate dalje“ – rekao je, između ostalog, biskup Janjić u obraćanju sestrama Bezgrešnog začeća.

Jubilej Franjevki, reda Bezgrešnog začeća u Petrovcu
Jubilej Franjevki, reda Bezgrešnog začeća u Petrovcu

Potpredsjednica Vlade Crne Gore, Azra Jasavić, u nadahnutom govoru upućenom časnim sestrama, čestitala je veliki jubilej u ime Vlade i u svoje lično ime.

„Sto trideset sestara Bezgrešnog začeća su 130 bisera naše Crne Gore, multietničke, multikonfesionalne, snažne građanske države, koja želi da se svaki pojedinac u njoj osjeća kao u svjetlosti Božijoj i kao u miru Božijem. `Budite svjetlost svijeta, ljubite bližnje svoje. Odrecite se saznanja i budite srećni`. To su postulati koje sestre Franjevke Bezgrešnog začeća, u kontinuitetu pokazuju kroz svijetle primjere svoga djelovanja, što je poruka i onima koji nisu u tom redu kako treba živjeti i kako se treba ponašati“ – kazala je Jasavić.

Predsjednik opštine Budva dr Srđa Popović, u svom govoru je obećao da će lokalna zajednica naći načina da oslobodi plaćanja komunalnih taksi izgradnju novog samostana sa 28 ležaja.

Brojne goste pozdravila je sestra Drita Kajtazi, upraviteljica samostana Sv. Vid u Petrovcu, i Marina Zec Medin, u ime građana Petrovca.

Proslavi su prisustvovali: Ana Rautar, generalna zamjenica Kongregacije sestara Franjevki, sestra Sonja Dobreš, predstojnica Austrijske provincije iz Graca, Kotorski biskup mons. Ilija Janjić, Barski nadbiskup u miru, Zef Gaši, aktuelni Rok Đonlešaj, predstavnik Pravoslavne crkve, izaslanik predsjednika Crne Gore Dražen Iličković, potpredsjednica Vlade Crne Gore, Azra Jasavić, predsjednik opštine Budva dr Srđa Popović, predsjedenik opštine Cetinje, Aleksandar Bogdanović, ambasador Austrije u Crnoj Gori, Johan Frelih i druge javne ličnoisti.

Najčitanije