23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Franovići električnom pasarom prelaze Jadran

Franović pored elktrične barke u izgradnji koja će preploviti Jadran

Bokeljska kompanija koja gradi električna plovila priprema poduhvat kojim će dokazati njihove sposobnosti i prednosti u odnosu na plovila na motorni pogon


Adriatic Crossing – Electric Boat Challenge naziv je neuobičajenog pomorskog i tehničko-tehnolopkog poduhvata koji za početak avgusta, priprema kompanija Fracraft iz Kotora u saradnji sa svojim poslovnim partnerima iz Italije.

Ova kompanija iza koje stoji poznata kotorska brodograditeljska i nautička familija Franović naime, specijalizovana je za izgradnju plovila na električni pogon i promovisanje ekološki održivih načinaa plovidbe. Stoga su Franovići odlučili da jedan iz plejade svojih najnovijih proizvoda – električnih barki tipa pasara, podvrgnu vrlo ozbiljnom testu – plovidbi preko Jadranskog mora na relaciji od italijanskog grada Monopolija do Kotora. To će biti prvi put u istoriji pomorstva da je jedna mala barka, isključivo na električni pogon, preplovila Jadransko more po njegovoj širini.

Na plovidbu koja će se, ako vremenski uslovi dozvole, održati 1.avgusta, iz Monopolija na novosagrađenoj pasari tipa „El Manu“ kreću izvršni direktor kompanije Fracraft Predrag Franović i njegova kćerka Nikoleta koja je kao diplomirana inženjerka pomorskih nauka ali i elektrotehnike, najzaslušnija za sklapanje „srca“ ovog plovila – njegove baterije koju čini 96 litijum-željezo članaka, ukupnog kapaciteta 80 kWh. Električna energija iz te baterije koja je teška 600 kilograma i smještena je na najnižoj tački plovila- blizu dna njegovog korita kako bi poboljšala stabilitet barke, pokreće dva elektromotora snage po 3 kW, a koji su montirani na krmenoj platformi ovog 7 metara dugačkog i 2,17 metara širokog plovila od stakloplastike. Maksimalna brzina ovako pogonjene električne paxsare je 7 čvorova, a ekonomska brzina pri kojoj barka postiže najveći doseg plovidbe od oko 160 milja, je 5,5 čvorova.

„Barka kojom ćemo preći Jadran je pored toga, opremljena i ssa dva solarna panela od po 500 vati, a imaćemo i dva generatra na vodonik snage po 2 kilovata za slučaj nužde. Navigacione uređaje, autopilot i ostalu elektroniku na brodu napaja posebna manja goriva ćelija na vodonik. Sa posadom od nas dvoje, hranom, vodom i ostalim potrepštinama, barka će biti teška 2 tone, a očekujem da 120 milja dugu rutu od Monopolija do Kotora pređemo za 22 do 24 sata plovidbe.“- kazao je juče za „Vijesti“ direktor Fracrafta i idejni tvorac ovog nesvakidašnjeg pomorskog poduhvata, Predrag Franović.

On ističe da su sva plovila koja gradi ta firma proizvod njihove, domaće pameti i da im je cilj da kroz ovu liniju od četiri vrste pasari različitih dužina, te neka veća plovila poput električnog katamarana kioji je u ravoju, daju doprinos promociji i širenju upotrebe električnih plovila i plovidbe na ekološki prihvatljiv i održiv način. Barka koja će preploviti Jadran u završnoj je fazi izgradnje u pogonima Fracrafta u nekadašnjoj fabrici Rivijera u Kotoru, a Franovići računaju da će ona biti završena i spremna za probnu plovidbu već za tradicionalnu perašku Fašinadu 22.jula i da će učestvovati u tom jedinstvenom pomorskom i vjerskom obredu u Boki.

Barka Franovića

„Nakon toga barku prebacujemo u Italiju te, ukoliko vremenske prilike dozvole, 1.avgusta isplovljavamo iz Monopolija prema Kotoru. U našoj pratnji će zbog siugurnosti, biti jedan 10-metarski motorni brod, ali je osnovna intencija Adriatic Crossing – Electric Boat Challenge-a da naša pasara kao prva barka na električni pogon koja će to učiniti, preplovi Jadran bez ikakve pomoći sa strane, samo na električni pogon i energiju baterija, koje će dopunjavati solarna energija iz panela na palubi barke.“- objašnjava Franović dodajući da je prilikom konstrzuisanja ogve serije barki koje su prvenstveno zamipkljenenda koriste električni pogon, vođeno računa da forma trupa barke pruža što manji hidrodinamički otpor tokom plovidbe i bude što je mogle efikansnija u utrošku energije iz baterija.

„To se već pokazalo nedavno na salonu nautike  Electric Boat Show u Milanu gdje smo izložili prvu ovakvu našu 7-metarsku  pasaru a koja je bila jedino električno plovilo što tokom tri daha trajanja tog sajma i stalnih plovidbi po malom jezeru u Milanu gdje su vršene pokazne plovidbe učensika sajma, nije uopšte morala da se spaja na punjač na obali i dopunjava baterije.“- kazao je Franović.

Jedina razlika između te i pasare koja će početko narednog mejseca preploviti Jadran je u činjenici što ona ima jedan elektromotor snage 6 kW, a ova koja će ići na istorijssku plovidbu ima dva elektromotora snage po 3 kW. Inače, prva električna pasara koju je Franović napravio za svoje lične porodične potrebe, tranutno se nalazi u Italiji na nizu daljih testiranja i snimanja na nekim od najatraktivnijih tamošnjih lokacija, za potrebe više italijanskih nautičkih magazina čiji su novinari oduševljeni ovim plovilom kompanije iz Boke Kotorske. Ova pasara inače, nedavno je dobila i nagradu na međunarodnom Sajmu nautike u Veneciji održanom krajem maja, a štand kotorskog graditelja električnih plovila tada je posjetio i gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro.

Prestojeći Adriatic Crossing Electric Boat Challenge podržali su tehnološki i poslovni partneri Fracrafta iz Italije – kompanije Sia Charge i AS Labruna, kao i Turistička organizacija Kotor i kompanija Luštica Development iz Tivta. Franovići će 2.avgusta kada pređu Jadran, svojim električnom barkom prvo uploviti u marinu Luštica Bay na obali zaliva Trašte, a potom u Kotor gdje će im biti priređen svečani doček.

/Siniša Luković – Vijesti/

Najčitanije