7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Fregata zamalo potopljena u sudaru sa tankerom

Tankerfrigate foto www.maritimebulletin.net

Norveška fregata F- 313 „Helge Instad“, teško je oštećena u sudaru sa grčkim tankerom „Sola TS“ koji se dogodio juče rano ujutro, u Sjevernom moru sjeverno od luke Bergen u Norveškoj.

U tom incidentu lakše je povrijeđeno sedam od ukupno 137 članova posade norveškog ratnog broda. Ostali su svi evakuisani sa fregate koja je zbog teških oštećenja i velike rupe što je zadobila na desnom boku, prijetila opasnost da potone. Zbog toga je preko 500 miliona dolara vrijedna „Helge Instad“ nekoliko sati nakon sudara, dotegljena i namjerno nasukana na obalu, pa brod sada leži  nagnut na desni bok pod velikim uglom, sa potpuno potopljenim krmenim dijelom koji je ispod morske površine.

Grčki tanker „Sola TS“ od 112.939 tona, u sudaru je samo lakše oštećen i prema medijskim izvještaima, iz njega se nije prosula nafta kojom je nedugo prije incidenta, taj brod bio natovaren na  naftnom terminalu Sture u Norveškoj.

Fregata „Helge Instad“ je sa svojih 5.290 tona znatno manji brod od velikog grčkog tzv. Aframax tankera, pa nije ni čudo što je pretrpjela velika oštećenja u sudaru sa masom od skoro 113.000 tona koja joj se, pod za sada nerazjašnjenim okolnostima, zabila u desni bok. „Helge Instad“ jedan je od najmodernijih i najskupljih brodova ratne mornarice Norveške. Ova 134 metra duga fregata je četvrti od pet brodova u klasi „Fridtjof Nansen“ i izgrađen je 2009. u Španiji. Vipenamjenske fregate ove klase opremljene su jednim od najmodernijih trodimenzionalnih radara na svijetu – američkim Locheed Martin AN-SPY 1F, a od naoružanja imaju topove, protivavionske i protivbrodske rakete, kao i torpeda, te nose po jedan protivpodmornički helikopter.

U vrijeme sudara sa grčkim tankerom, fregata „Helge Instad“ učestvovala je u velikoj NATO vojnoj vjećbi „Trident Juncture“ koja već danima traje u Norveškoj, a u kojoj inače, učestvuju i pripadnici VCG.

Incident sa norveškom fregatom samo je jedan u nizu sličnih koji su se NATO ratnim brodovima desili u posljednjih par godina, a u kojima su dva američka razarača imala sudare sa civilnim plovilima, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara, a razarači klase „Arleigh Burke“ pretrpjeli su značajna i veoma skupa oštećenja.

Izvor:S.L

Najčitanije