24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Galeb: Brod-muzej bit će otvoren najranije sredinom 2024., debelo kasni izbor zakupca komercijalnog dijela

Galeb – Foto: Grad Rijeka

Dobra dva i pol mjeseca nakon jalovog pokušaja da se dobije zakupac za komercijalni dio broda Galeb, u Gradu Rijeci još uvijek rade analize što je pošlo krivo i što promijeniti da bi se gotovo petina prostora na budućem brodu-muzeju privela svrsi, kao što je to poodavno zamišljeno u ovom projektu, piše Novi list.

– U tijeku je analiza svih natječajnih uvjeta i uvjeta iz Odluke o zakupu dijelova plutajućeg objekta broda Galeb, nakon čega će se odabrati optimalna opcija uvjeta davanja u zakup i analizirati tržište na transparentan način. Namjera je novi natječaj objaviti do kraja tekuće godine, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Grada Rijeke.

Kulturno dobro

Za razliku od optimističnih najava uoči i tijekom raspisa propalog natječaja, kada se spominjalo da je nekoliko poduzetnika iskazalo interes, zanimljivo je, ali i indikativno da ovog puta u Gradu Rijeci “preskaču” upit o tome postoji li uopće realni interes kod potencijalnih zakupaca koji vide svoju računicu i spremni su se uhvatiti ukoštac sa svim zaprekama koje nosi uređenje planiranih ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta na brodu koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Sigurno je da to, osim što povećava troškove uređenja, u bitnome ograničava moguće zahvate na prilagodbi brodskih prostora današnjim standardima i željama budućeg zakupca.

Foto: Novi list

Nakon niza promašenih najava oko toga kada će brod Galeb primiti svoje prve posjetitelje i goste u riječkoj luci, najnovije je da u Gradu Rijeci sada to pomiču na sredinu iduće godine. I pritom, striktno se vezuju za završetak radova na uređenju muzejskog postava.

– U tijeku je priprema za objavu javne nabave za odabir izvršitelja postava. Slijede, dakle, radovi na uređenju muzejskog postava temeljem projekta koji je izradila renomirana i nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Sam dovršetak uređenja muzejskog postava, kao i otvaranje muzeja javnosti planiramo sredinom sljedeće godine, kažu u Gradu Rijeci.

Možda i bez zakupca

Hoće li zamišljeni komercijalni aspekt u projektu prenamjene nekadašnjeg Titovog broda uspjeti pratiti ovaj zadnje najavljeni gantogram završetka uređenja muzejskog postava, saznat će se ubrzo. Jer, ukoliko propadne novi natječaj za zakup ugostiteljsko-smještajnih prostora na Galebu, postat će jasno da se u tom dijelu neće moći hvatati zadnje deklarirani rok od sredine iduće godine. Što znači, opet, novu odgodu ili, kao krajnju mogućnost, da budući brod-muzej bude završen, ali bez zakupca komercijalnih prostora s kojim bi se dijelili troškovi održavanja broda, ističe Novi list.

Određene procjene upućenih kazuju, naime, da u od trenutka kad budući zakupac “uđe” u prostor, trebat će najmanje četiri do pet mjeseci da se zamišljeni ugostiteljski i smještajni dio Galeba uredi i završi, i to pod uvjetom da sve teče glatko i bez nepredviđenih okolnosti. U idućim danima i tjednima pred odgovornima u Gradu Rijeci je da nađu rješenje kojim će primamiti potencijalne zakupce – samo povoljnijim financijskim uvjetima zakupa ili, moguće, nekim drugim bitnijim promjenama, kao što je sama površina i namjena prostora u odnosu na ono što se minulog ljeta neuspješno davalo u zakup.

Vrijedi podsjetiti da se natječajem, koji je bio raspisan početkom srpnja ove godine, tražio zakupac za oko tisuću četvornih metara otvorenog i zatvorenog dijela gornje palube, gdje se planira ugostiteljski sadržaj, dok su drugi dio gornje i glavna paluba bili predviđeni za hostelsku ili hotelsku uslugu smještaja. Jedinična cijena zakupnine bila je utvrđena na 11,02 eura po kvadratnom metru što je za konačnih 993 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora budućem zakupcu značilo mjesečna davanja od 10.942 eura.

Sudjelovanje u troškovima održavanja broda

S obzirom na to da budući zakupac dobiva “goli” prostor, na račun ulaganja u natječaju je bilo predviđeno oslobađanje od plaćanja zakupnine na rok od pet godina, dok se cijeli taj prostor davao u zakup na rok od 30 godina, pri čemu budući zakupac mora ishoditi od Lučke uprave Rijeka i koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti. To nije kraj svim davanjima i obvezama jer je planirano da budući zakupac, proporcionalno površini brodskog prostora koje “drži” u zakupu, sudjeluje i u troškovima održavanja i ispitivanja svih tehničkih sustava broda, sa svim potrebnim servisima. Za 993 četvorna metra od ukupno 5.549 četvornih metara brodskog prostora, kojim raspolaže Galeb, bio je predviđen udio od 17,9 posto, s koliko bi zakupac trebao participirati u spomenutim troškovima.

Izvor:Novi list

Najčitanije