23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro manifestacija Žućenica fest – „P(i)jat od žućenice“

Ni uporna ljetnja kiša nije spriječila stotine posjetilaca da se okupe na najukusnijoj ali i najkraćoj tradicionalnoj fešti u Tivtu – gastronomskom šouu „P(i)jat od žućenice“ koji je večeras priređen na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

Fešta od gušta za sva čula koju već 14 godina za redom priređuje Organizacija žena Tivta uz podršku Opštine i Turističke orgaizacije Tivat, iako do sada najmasovnija i sa najviše pripremljenih jela od autohtone primorske divlje jestive trave žućenice, nije puno potrajala jer je manje od pola sata trebalo Tivćanima i brojnim stranim turistima da, „naoružani“ plastičnim tanjirima i priborom za jelo, izvrše pravi juriš  na nekoliko desetina štandova koji su se povijali pod teretom prepunih ovala i „pometu“ njihov sadržaj. A na njima je bilo svega zamislivoga i onoga što do sada još nije izmišljeno a da se može pripremiti sa žućenicom – od salata, variva, žućenice u raznim kombinacijama sa mesom, ribom i plodovima mora, do kolača na bazi te divlje trave, poput maštovitih princes krofni sa kremom od žućenice.

Žućenica fest 2018.

„Kraljica svih trava“ još se jednom pokazala u  svoj  svojoj raskoši pripremljena i uljepšana vrijednim rukama bokeških domaćica i ovdašnjih ugostitelja, ali u učenika Srednje stručne škole „Segije Stanić“ iz Podgorice koji ni ove godine nisu izostali sa najposjećenije tivatske gastro fešte.

Pored njih i domaćica iz Organizacije žena Tivta, na štandovima su svoje vizuelno i ukusom fascinatne kreacije, izložili i Organizacija žena Budve, Organizacija žena Risna, Kolo srpskih sestara Tivta, NVO „Ruke“ iz Herceg Novog, NVO „Harlekin“ iz Donje Lastve, Udruženje ugostitelja Tivta sa kulinarima iz lounge barova “KLM” i “Volat”, konobe “Bahus”, kafe barova i restona “Mala barka”, “City hall”, “My club”, “Big ben”, te hotela “Montenegrino” i “La Roche”, brod “Vodena kočija”, Žene Grblja, NVO „Fešta“ iz Baošića“,  restoran “Mali raj” iz Igala, NVO Bokeški forum, OŠ “Drago Milović” Tivat, Forum žena SD, Kavačke alamake, hotel „Pine“ i poljski kulinari iz grada Skočova.

Žućenica fest 2018.

„Prezadovoljna sam odazivom učesnika fešte jer je preko 150 ljudi učestvovalo u spremanju jela koje smo ovdje danas iznijeli. Posebno me raduje što je ovdje sa nama toliki  broj restoratera i hotelijera što pokazuje da smo u ovih 14 godina koliko naš festivat traje, uspjeli u osnovnoj misiji – da skrenemo njihovu pažnju na žućenicu kao nezaobilazan dio bokeljske i crnogorske kulinarske tradicije i da tu predivnu, ukusnu i zdravu biljku vratimo na trpeze naših turista“- kazala je predsjednica Organizacije žena Tivta Blažena Vučurović. Dodala je da svi koji kuvaju za „Pjat od žućenice“ to čine „sa dušom i guštom i ulažu ogromnu energiju i trud da pred posjetioce iznesemo zaista najukusnija i najljepše garnirana jela“.

Žućenica fest 2018.

Koliki je uspjeh „Žucenica fest“ izgradila tokom proteklih godina, pokazuje i to što je danas na Pinima bilo dosta već tradicionalnih posjetilaca te fešte iz unutrašnjosti Crne Gore i Srbije, a koji ciljano dolaze u Tivat baš da bi uživali u ukusima i mirisima ovog sjajnog gastro-šoua.

Direktorica Turističke organizacije Tivta Gabrijela Glavočić istakla je da će „Žućenica fest“ postao pravi brend zahvaljujući maštovitosti i vrijednom radu njenih kreatora iz Organizacije žena i Radio Tivta.

„Ova manifestacija postala je pravi brend koji sve više izlazi iz okvira lokalnog, postaje prepoznatljiv u regionu i dobija međunarodno obilježje“- istakla je Glavočić.

U muzičkom programu nastupilo je Glazbeno prosvjetno društvo „Tivat“, a fešta je okončana koncertom klape „Iskon“ iz Splita.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Izvor:S.L

Najčitanije