20 C
Kotor

Slušaj online radio

GO2BIKE Kotor od 26. avgusta

Bicikle – Bike Kotor

Turistička organizacija opštine Kotor (TO) je partner u projektu u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora NAUTICA CBC sa Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kao vodećim partnerom, te Fakultetom za pomorstvo u Kotoru i Lučkom upravom Splitsko-Dalmatinske županije.

Glavni cilj projekta NAUTICA CBC je ojačati, diverzifikovati i integrisati prekograničnu turističku ponudu unutar Programa kroz razvoj novog turističkog proizvoda i usvajanje novih znanja i sektorskih vještina.

Očekivani rezultati su: razvijeni novi zajednički turistički proizvodi; novi razvijeni i poboljšani objekti/infrastruktura; broj osoba edukovanih o osiguranju kvaliteta u nautičkom turizmu.

Neke od planiranih inovacija, od strane Turističke organizacije opštine Kotor, kao učesnika projekta, su uvođenje interaktivnih tabli, klupa sa solarnim panelima, pametnih interaktivnih autobuskih stajališta, električnih bicikala i njihovih držača, kao i lokera.

Kroz ove planirane inovacije, namjera je doprinijeti razvoju turizma, uz istovremeno poštovanje načela održivosti i poštovanje principa energetske efikasnosti kroz upotrebu obnovljivih izvora energije.

U skladu sa tim, TO Kotor pripremila je lokacije namijenjene za instalaciju navedene opreme.

Na pet pozicija su postavljenje pametne klupe i to na Luži, Parku slobode i na autobuskom stajalištu kod pozorišta, zatim, lokacije za električna bicikla (ukupno 15)  i to u Dobroti 2,  ispred Starog grada (pored kafane “Dojmi”) i na Prčanju.

Na pozicijama ispred Starog grada pored kafane “Dojmi”, u pothodniku i unutar Pomorskog muzeja postavljeni su interaktivni totemi, dok su u pothodniku instalirani i lokeri za odlaganje stvari, namijenjeni turistima koji žele da posjete Stari grad.

Preko puta zelene pijace ispred Starog grada postavljeno je i pametno autobusko stajalište.
Sva pomenuta oprema će biti dostupna na korišćenje od 26. avgusta kada će, tim povodom, biti upriličena svečanost.

“Instrukcije oko načina korišćenja opreme objavićemo preko naših zvaničnih kanala promocije”, poručuju iz TO Kotor.

Najčitanije