15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gornji Orahovac – odali poštu stradalima

Delegacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora
Delegacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora

Delegacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora danas su odali poštu komunistima koji su stradali u borbi protiv četnika, žandarma i Njemaca 15. aprila 1944 u Gornjem Orahovcu. Ovaj petnaesti april je jedan od onih dana kada sa posebnim pijetetom odajemo počast prije svega herojskim partizanskim borcima koji položiše svoje živote  za slobodu domovine u oružanoj borbi protiv domaćih izdajnika i okupatora ali i svim  drugim rodoljubima koji su strijeljani, umoreni i podlegli mučenjima u italijanskim,njemačkim i drugim  zatvorima i logorima, kaže se u saopštenju.

Svojim djelom su to i dokazali i  Miroje Jovanović, sekretar OK SKOJ-a i član OK KPJ za Boku, Veljko Ćatović, član SK KPJ Herceg Novog i Vojo Ivanović,obavještajni oficir Primorske opertativne grupe. Noću 14/15 aprila 1944 bili su opkoljeni  u zaseoku Ubalac  od strane domaćih izdajnika i Njemaca  i poslije tročasovnog očajničkog otpora ,rano ujutro petnaestog aprila 1944 sva trojica su hrabro poginuli. Istovremeno je u susjednom zaseoku Velinićima  poginuo Jovo Radulović, iz Risna,  koji je bio na radu pri OK KPJ Boka. Toga dana je uhapšen veliki broj rodoljuba iz Gornjeg i Donjeg Orahovca, Veljeg Sela, Stepena, Uboka i Velinića koji su odvedeni i zatvoreni u Perastu  i Risnu.

„Mi, vasi sledbenici,nećemo dozvoliti  da se  negiraju značaj antifašističke borbe i antifašizam kao humanističku vrijednost a da se veličaju oni I  koji s bili saveznici fašista, kako se to želi danas prikazati. Okrenimo se zato demokratskoj i humanoj budućnosti svi jedinstveni u borbi protiv neofašitičkih pojava ,protiv diskriminacije na bilo kojoj osnovi u želji da se fašizam u bilo kojem obliku više nikad ne ponovi“ – kazao je v.d. predsjednik Jovo Bećir u svom govoru.

Spomen ploča
Spomen ploča

Najčitanije