12 C
Kotor

Slušaj online radio

Gornji Stoliv – stari sat ponovo odzvanja svakih 60 minuta

Gornji Stoliv – Foto Boka News

Sat na zvoniku Crkve Sv. Ilije Proroka u Gornjem Stolivu ponovo odzvanja na svakih 60 minuta i, po pravilu, još jednom nakon 2 minuta. Bio je u kvaru od januara. Prije dva dana elektroinženjer Vinko Vujović, ujedno i član Savjeta MZ Stoliv, u dogovoru sa mještanima, popeo se na zvonik i otklonio kvar.

– Prije 15-ak godina stari mehanički sat zamijenjen je elektronskim i od tada se dešava da u vrijeme grmljavine pregori jedan mehanizam, koji automatski pokreće i zvonjenje. To se desilo zimus i, evo, tek sad smo stigli da nabavimo novi dio i otklonimo kvar, tako da sat na zvoniku sada ponovo zvoni – objašnjava Vujović.

On preko 30 godina održava i rasvjetu zvonika i crkve. Kaže da su reflektori stari 40 godina i da namjeravaju da nabave LED rasvjetu.

Gornji Stoliv

Zvonjavi sa popravljenog sata obradovali su se mještani Stoliva, kao i Perasta, sa suprotne strane, a najviše joj se raduje Mato Vujović, starosjedjelac, koji je to zabilježio i video-snimkom. Sat koji zvoni pokrenuo je sjećanje na njegovog oca Boža Vujovića, koji je do svoje 83. godine pješačio svakog dana od Donjeg do Gornjeg Stoliva i navijao tada mehanički sat.

– Sat je nabavljen iz Trsta, a moj otac ga je navijao do svoje 83. godine. 2003. godine stari mehanizam je zamijenjen elektronskim. Tata je umro 2009. godine, ali je ostao zapamćen u dokumentarnom filmu „Ura“ Vladimira Perovića, koji govori upravo o njegovoj posvećenosti satu na zvoniku Crkve Sv. Ilija – kaže Vujović.

/M.D.P./

Izvor:Dan

Najčitanije