21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gospa od Anđela zaštićeni objekat kulture, jedan od bisera Boke…

Gospa od Anđela – foto Boka Newx

Katolički vjernici danas su proslavili Gospu od Anđela, 2. avgust, u crkvi koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji na vrhu tjesnaca Veriga, za koju obično se kaže da je „recepcija nautičkog i kruzing turizma Boke Kotorske“.

Utvrđena crkva Gospa od Anđela je zaštićeni objekat kulture, rijedak i lijep primjer crkveno-fortifikacijske arhitekture

Sa crkve koje su Peraštani 1585. godine oko nje podigli utvrde sa puškarnicama i napravili od ovog mjesta strateški važno utvrđenje za odbranu grada i ulazak unutar zaliva, pruža se jedinstveni pogled na ostrva i Perast .

Iako iznad vrata stoje uklesane godine 1585. i 1654.  smatra se da je ova crkva nastala ranije i da su tih godina rađene njene veće obnove. Oko crkvie zgrađena utvrđenja koja su služila kao puškarnice. Južni rt je tada postao strateški važno mjesto za odbranu grada

Crkva je razorena 15. maja 1654. godine prilikom napada Turaka na Perast, ali je iste godine i obnovljena.

Posljednja obnova crkve Gospe od Anđela, kao i obližnje Gospe od Snijega završena je 2015. na inicijativu braće Bujkovića iz Grblja. Zahvaljujući njima kao i svima koji su podržali projekat uključujući brojne donatore, zaštićeni objekti kulture su „dva bisera Veriga koji ponovno sijaju“, kazao je tada don Srećko Majić, Peraški župnik.

Gospa od Snijega – foto Boka News

U blizini Gospe od Anđela, nalazi se Gospa od Snijega. U kalendaru katoličke crkve slavi se 5. avgusta. Podignuta je u XV vijeku, a u narodu je poznata kao Gospa od Oriza. Prema predanju crkva je nastala zbog kapetana koji se zakleo Bogorodici da će sagraditi crkvu ukoliko mu sačuva brod pun oriza (pirinča) tokom olujne noći. Tako je nastala najmanja crkvica u Boki.

Najčitanije