17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Grad Mostar zabranjuje rad nedjeljom?

MEPAS – Mostar

”Rad pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, praznicima i neradnim danima nije dozvoljen na području Grada Mostara”, navedeno je u Odluci o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara, a koja će se naći pred Gradskim parlamentom na sjednici 29. marta.

Prema odluci, koja se nakon dorade vraća pred mostarske odbornike trgovački objekti na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.

Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a njihovo radno vrijeme biće od 7 do 21 sat, a nedjeljom neće raditi ni trafike.

Može se birati dan odmora

Nedjeljom, praznicima i neradnim danima omogućiće se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7 do 12 sati, cvjećarama, takođe od 7 do 12 dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen rad nedjeljom i praznicima od 8 do 24 sata te tradicionalnim, starim prodavnicama i zanatima na području Grada Mostara od 8 do 24 sata.

U odluci je navedeno i da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan sedmičnog odmora odrediti i neki drugi dan.

Disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama mogu raditi od 23 do 3 sata uz puštanje i izvođenje muzike. Svadbeni saloni u zatvorenim salama od 12 do 4 sata uz puštanje i izvođenje muzike, a ostali ugostiteljski objekti do 24 sata te objekti sa ”živom muzikom” do 24 sata koji posluju van kolektivno stambenih objekata.

Objekti sa živom muzikom do 23 sata koji posluju u okviru kolektivno stambenih objekata, uz jednokratno odobrenje.

Muzika uživo i fast food

Svi ugostiteljski objekti koji puštaju muziku dužni su imati ugrađene limitatore-graničnike zvuka. Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom periodu (od 15. juna do 15. jula određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike, za ugostiteljske objekte koji posluju van kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru (bašte, terase i sl.), u ljetnom vremenskom periodu, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte koji posluju unutar grupe Restorani-tipa objekti brze prehrane – fast food-ovi, dozvoljava se priprema, prodaja i dostava hrane i pića u periodu od 24:00 sata do 3 sata, uz zabranu konzumacije i usluživanja hrane i pića unutar objekata, kao i na površini koja pripada objektu.

Koncerti do 1

Nadležna kancelarija Grada Mostara može, na zahtjev pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, putničkih agencija i ostalih na području Grada Mostara, odrediti drugačiji početak, trajanje i završetak radnog vremena u određenim slučajevima, vjerskim i državnim praznicima, proslavama matura, svadbi i slično, te u vrijeme turističke sezone najduže do 2 sata uz puštanje i izvođenje muzike.

Za vrijeme održavanja manifestacija i koncerata na otvorenom određuje se drugačiji raspored radnog vremena i to najduže do 1 sat. Previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM kazne ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme u skladu sa odredbama ove Odluke.

Najčitanije