16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Grad “položio oružje” pred “crvenim surlašem”

Herceg Novi – foto Boka News

Radnici Sektora za održavanje zelenila Komunalno-stambenog preduzeća Herceg Novi prošle sedmice su uklonili još dvije kanarske palme iz parka “Boka” koje je uništio “crveni palmin surlaš”. Od nekada gotovo 50 palmi koje su krasile Park “Boka”, sada već sasvim bivši amblem grada, ostalo je svega nekoliko primjeraka. I pored primjene fitosanitarnih metoda prskanjem, dendrohirurgijom i injektiranjem, u cilju suzbijanja štetočine “crvenog surlaša”, koji je gotovo uništio palme na primorju, grad je definitivno ostao bez prepoznatljive vizure.

Za nešto više od godinu u Herceg Novom uklonjeno je preko 200 stabala kanarskih palmi. Iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti kažu da je, prema njihovoj evidenciji, u minule četiri godine samo sa javnih površina uklonjeno 360 palmi koje je napao “crveni palmin surlaš”.

– U ovih 360 palmi podrazumijevaju se sve vrste (phoenix canariensis, washingtonia robusta, chamaerops humilis), a phoenix canariensis je bilo oko 150 stabala. U protekle četiri godine usled napada “surlaša” 95 odsto palmi je uklonjeno po nalogu Fitosanitarne inspekcije – saopštavaju iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti i dodaju da je na privatnim površinama najviše uklonjenih palmi, pa je tu šteta i najvidljivija.

– Najveći broj palmi nalazio se u dvorištu Opšte bolnice Meljine, vlasništvo Atlas grupe, Instituta Dr “Simo Milošević”, te u Parku “Boka” koji pripada preduzeću Vektra “Boka” – navode iz pomenutog opštinskog resora.

Palme su krasile i osam kilometara dugo Šetalište pet Danica, baš kao i rivijeru. Danas, ne zna se šta teže pada oku, panjevi koji su ostali nakon sječe, duga crna stabla bez krošnji ostala nakon neuspjelih tretmana ili naprosto puste površine na kojima nije zasađeno ništa po uklanjanju palmi. Svega nekoliko skupina palmi ostalo je još u Meljinama, Igalu i Zelenici, no i to je pitanje do kada.

Podsjećamo, cijela zelena površina Parka “Boka” zaštićena je još 1965. godine rješenjem tadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Za izradu katastra zelenih površina, za koji je svojevremeno pokrenuta inicijativa, bila je predviđena i taksacija, kolekcija vrsta čije je stanište Park “Boka”, no to je ostalo mrtvo slovo na papiru, a papir trpi sve.

Park “Boka” je zarastao, oprhvan invazivnim divljim vrstama, među kojima se, osim biljaka, ističu i “svadbarska kola”, koja zelenu površinu parka koriste kao parking.

Park Boka

Park “Boka” bio poznat u svijetu po biljnim vrstama

– Park “Boka” bio je poznat u svijetu, čemu u prilog ide činjenica da je u “Šumarskoj enciklopediji” iz 1989. godine u Zagrebu, između ostalog, navedeno da je u ovom parku, grupacija “Kausarina”, tzv. gvozdeno drvo, jedinstvena, kao i brojne druge vrste – kaže Milica Berberović, inženjerka pejzažne hortikulture i vrsni poznavalac vrsta i fonda zelenila grada.
Riječ je o grupaciji biljaka koje su tridesetih godina prošlog vijeka zasađene, a u parku su se nalazile i rijetke vrste drveća na našim prostorima, poput libanskih kedrova, palme iz roda “brahea armata” i “butie capitate”, visoke palme, čiji su plodovi jestivi, mesnati i mirišljavi. Osim toga, park su krasile sadnice kamelija i brojne magnolije.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije