16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Serija “Boka pomorska“ premijerno na TV CG 2

Jedanaest epizoda dokumentarne TV serije „Boka pomorska“ o slavnoj pomorskoj istoriji Boke Kotorske premijerno na TV CG 2 od nedjelje 6. novembra 2022. u 22 sata


Dokumentarna TV serija “Boka pomorska“ u produkciji NVO Matica Boke iz Tivta i Udruženja „Šta hoćeš“ iz Beograda, započinje svoje premijerno prikazivanje na nacionalnom Javnom servisu Radio-televizija Crne Gore u nedjelju 6. novembra 2022. godine u 21 sat. Serija čiji su autori i scenaristi novinar i publicista Siniša Luković i reditelj Rastko Šejić, sadrži jedanaest 45-minutnih epizoda posvećenih nekim od najznamenitijih pomoraca, brodovlasnika, pomorskih ratnika ili pomorskih preduzetnika, rodom ili djelom iz Boke.

Ekipa snimanje Boke Pomorske

„Boka Pomorska“ gledaoca vodi na uzbudljiv, dinamičan i interesantnan put kroz bokeške muzeje, arhive, mjesta istorijskih dešavanja, kroz duhovnu i prirodnu zaostavštinu Boke Kotorske. Putem sačuvanih starih dokumenata, slika, karti, fotografija i raznih artefakata, serija priča o dijelu prebogate pomorske baštine jedinog fjorda na Mediteranu. O istoriji svjedoči više od 50 relevantnih sagovornika – od istoričara, arheologa, muzejskih eksperata, književnika, istoričara umjetnosti, sveštenika, etnologa, samih pomoraca ili potomaka nekih od slavnih bokeljskih kapetana. Sve to bilježi i spektakularno kadriranje kinematografskog snimateljskog tria pod palicom veterana Časlava Petrovića. U modernom dizajnerskom ruhu, djelu akademskog slikara Zorana Mujbegovića sa Bjelila, uz animiranu kompjuterski generisanu info-grafiku, obilje arhivske građe i ilustracija iz prošlih vremena dobija pitkost i simbolizam svojstvenu internet generaciji.

Autorska posebno komponovana muzika Vladimira Lešića cjelokupnom djelu zadaje ritam. U izradi serije ostvarena je saradnja sa brojnim institucijama koje se bave čuvanjem baštine pomorske istorije u zemlji i svijetu, uključujući Pomorski muzej Argentine, Istorijski arhiv Trsta, Pomorski muzej „Sergej Mašera“ Piran i mnogim drugima. Serija donosi do sada neviđen prikaz nekih od najupečatljivih i naznačajnijih ličnosti iz istorije pomorstva Boke u periodu od sredine 17. do kraja 20.vijeka.

Znameniti ljudi poput malteškog viteza- kapetana Petra Želalića, ruskih carskih admirala Marka Vojnovića i Matije Zmajevića, prvih južnoslovenskih cirkumnavigatiora Stevana Vukotića i Iva Visina, velikog pedagoga kapetana Marka Martinovića, najjačih brodovlasnika-tajkuna svog vremena Spiridona Gopčevića i Bogdana Tripkovića, te konstruktora brodova Miloša Vukasovića, pomorskog inovatora Miroslava Štumbergera ili vještih i hrabrih morepolovaca kakvi su bili kapetani Ilija Damjanovića i Vlado Ivelić, oživjeće u ovom serijalu. Impresioniraće nas onim što su postigli i svjetskom slavom kojom su se okitili, ali i natjerati da razmislimo i preispitamo sebe, današnje, jesmo li mi dostojni njih, nekadašnjih.

Sinisa Luković

„Ponosan sam na „Boku pomorsku“. Ovaj projekat započet je pre četiri godine i sada je konačno pred gledaocima, posle bure koju nam je svima u živote donijela pandemija. Vrhunska kinematografska ekipa „Šta hoćeš“ s kojom kvalitetno kreativno sarađujemo već dugo godina osvjetlala je obraz. Tematika serije je suštinski važna za trajno razumijevanje i poštovanje vrijednosti Boke kotorske. Istorija kao učiteljica života u svom savremenom izdanju“ – naglasio je Željko Komnenović, izvršni producent serijala ispred Matice Boke.

„Bila mi je zuzetna čast i zadovoljstvo da kao koscenarista i voditelj, učestvujem u stvaranju ove serije. Izazovan i nimalo lak osjećaj dužnosti da kao Bokelj, ispričam dio uzbudljivih, ponekad i gotovo nevjetrovatnih životnih priča i podviga ovih ljudi, može se mjeriti samo sa ogromnim ponosom koji nosim kao skromni baštinik onoga što su ti i njima mnogi slični drugi pomorci iz Boke, tokom vjekova utkali u ovdašnju kulturnu baštinu, materijalna bogatstva i specifični identitet mog zavičaja.“-  ističe Siniša Luković“, jedan od autora serije „Boka Pomorska“.

Rastko Šejić – sa snimanja

„Veliki je izazov ispričati kinematografskim jezikom prećutanu slavnu istoriju Boke kroz važne ličnosti, nosioce i krojitelje svetskih istorijskih tokova. Sama je Boka uvek ćudljiva, kao skok u zatalasano more, ali mislim da smo uspeli da preplivamo ovaj divni zaliv zajedno sa svim brodovima, brodicama, čamcima, zahvaljujući današnjim umnim Bokeljima, ali i duhovima velikih kapetana i admirala čije su životne priče beskrajno uzbudljive, važne i poučne.“ – naglasio je autor koncepta i reditelj serije Rastko Šejić.

Epizode serije “Boka pomorska“ će biti emitovane jednom nedjeljno, svake nedjelje sa početkom u 22 sata na Drugom programu RTCG, kao i na Satelitskom kanalu RTCG-a.

Boka Pomorska

Autor koncepta, reditelj: Rastko Šejić; scenarista, novinar: Siniša Luković; izvršni producent: Željko Komnenović; kinematografi: Časlav Petrović, Aleksandar Kalezić, Marko Ristić; dizajner: Zoran Mujbegović.

Produkcija: Matica Boke i Šta hoćeš, 2022.

Izvor:Boka News

Najčitanije