24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradonačelnik Tivta nakon prinudnog karantina se vratio na posao

Tivat – Centar

Gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac (DPS) vratio se na posao nakon što je dan ranije, izašao iz karantina u Igalu.

Kusovca je  policija 4.jula uveče, privela i sprovela u karantin u Igalu, te je protiv njega podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja mjera samoizolacije. Gradinačelniku Tivta je 1.jula riješenjem sanitarnog inspektora, određena sanitarn amjera obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana, počev od 23.juna kada je on bio u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđena infekcija koronavirusom. Tivatski gradonačelnik međutim, nije ispoštovao samoizolaciju u kojoj je po riješenju isnpkecije, trebao boraviti u svom stanu na adresi Pod Kuk BB u Tivtu, već je u popodnevnim satima, u subotu 4.jula bio u Donjem Grblju, u blizini plaže Žukovica gdje su ga vidjeli i fotografisali građani.

Nakon što ga je novinar iste večeri pozvao i tražile objašnjenje, Kusovac je prvo negirao da je uopšte napuštao samoizolaciju, potom je tvrdio da mu kao mjesto samoizolacije nije određen stan u Tivtu nego kuća treće osobe u donjogrbaljskom selu Glavatičići, da bi potom ipak priznao da je „na dva minuta otišao dolje“ (do plaže-prim.aut.) ali da navodno nije izlazio iz službenog automobila Opštine Tivat „nisan kaškai“ (TV MN 001) koji su građani vidjeli i uslikali tog dana na putu iznad Žukovice, te da navodno sa nikim nije bio u konraktu. Kusovac je novinaru kazao da je samoizolaciju navodno  na kratko napustio „zbog privatnog problema“  uz znanje i dozvolu sanitarnog inspektora, ali su to kasnije oštro demantovali iz Nacionalnog koordinacionog tijela koje je eksplicitno negiralo i tvrdnje tivatskog gradonačečnika da mu je kao mjesto samoizolacije određeno gornjogrbaljsko selo u opšptini Kotor, a ne njegov stan u Tivtu.

Kusovac nije odgovorio na pitanja hoće li podnijeti ostavku jer je postupio protivno Zakonu o zaštiti stanovništva od opasnih zaraznih bolesti i time počinio krivično djelo koje ga, po Zakonu o lokalnoj smaoupravi, čini nedostojnim za obavljanje funkcije predsjednika Opštine. On nije odgovorio ni na molbu da prokomentariše svoje ponašanje i izjave koje je davao novinarima kada je uhvaćen u kršenju samoizolacije, a koje je i samo Nacionalno koordinaciono tijelo jasno označilo kao neistine.

Veći dio tivatskih opozicionih partija je proteklih dana javno zatražio da Kusovac zbog ovog skandala podnese ostavku, dok se iz njegovog DPS-a i partnera te partije u lokalnoj vladajućoj kolaiciji – SD i HGI-ja niko ovim povodom uopšte nije oglašavao.

Izvor:S.L

Najčitanije