21 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradovi diljem Ukrajine na udaru ruskih raketa

Harkiv Foto: REUTERS/Sofiia Gatilova / REUTERS

Sve teže stanje za Ukrajinu, koja je suočena s dugotrajnom ruskom agresijom. Rusi sustavno gađaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu, koristeći sve očitiju prednost u naoružanju. I odnos u broju vojnika na ruskoj je strani pa je ukrajinski parlament usvojio prijedlog zakona o mobilizaciji koji sadrži strože odredbe.



Termoelektrana na ugljen Tripilska, 50 kilometara od glavnoga grada Ukrajine. Potpuno uništena u ruskim jutarnjim udarima raketama i bespilotnim letjelicama. Golemi objekt iz sovjetske ere, najveći dobavljač električne energije za tri regije, uključujući Kijev, nestaje u vatrenim plamenima. Ponovno je pogođena i elektrana u Harkivu. Dugo, namjerno i sustavno, Rusija cilja na energetski sustav Ukrajine. Bez struje odmah ostaje 200 tisuća Ukrajinaca. Danas uništene elektrane nekad su proizvodile oko 8% električne energije. Uništenje Tripilske neće biti kritično pitanje za Ukrajinu ljeti, ali će do zime postati “divovski problem”.

– Sve što smo popravljali do ožujka – ponovno je pogođeno. Radili smo cijelu godinu na popravku opreme, a tjedan dana nakon ponovnog priključenja na mrežu – elektrana je oštećena. Opet, rekao je Ihor Orlovski, zamjenik izvršnog direktora Elektrane 5 u Harkivu.

Uzbuna u zoru odjekuje svim dijelovima Ukrajine, na jugu i istoku, Kijevu, na zapadu – najudaljenijem od ratišta. Građani ponovno sigurnost traže pod zemljom…. Više od 80 projektila i dronova pada i – ubija. U glavnoj crnomorskoj luci, Odesi, ubijene su četiri osobe, među njima i desetogodišnja djevojčica. U Harkivu, 30 kilometara od granice s Rusijom, projektil u ljekarni ubija 14-togodišnjakinju i dvije žene.

– Jako mi je žao djeteta koje je poginulo… Ali, neću otići, čak i ako me pogode. Nikada neću otići. Ovdje mi je dom i nemam kamo otići, kazala je Svitlana Jaskovets, Harkiv.

Nakon mjeseci natezanja – ukrajinski parlament donio je zakon za pomoć u mobilizaciji kojim se pooštravaju procesi registracije i kazne za osobe koje izbjegavaju novačenje. Kijevu hitno i nužno treba veći broj vojnika – izmorene postrojbe na bojištu pod velikim su pritiskom pogotovo na istoku gdje Moskva osvaja teritorij.

– Neprijatelj nas brojčano nadmašuje 7 do 10 puta, nedostaje nam ljudi, kaže Jurij Sodol, ukrajinska vojska.

Prosvjednici ispred parlamenta, od kojih mnogi imaju rođake na bojištu, misle kako su oni premoreni i moraju doći kućama. Ali klauzula o demobilizaciji vojnika nakon odslužene tri godine – odbačena je na zahtjev vojske.

– U vojsci sam. Naravno, želim da dečki budu otpušteni iz nje barem nakon 36 mjeseci. Jednostavno se moraju malo odmoriti, kaže Konstantin, ukrajinski vojnik.

Nacrt zakona još mora potpisati predsjednik Volodimir Zelenski. Ranije ovog mjeseca odobrio je druge mjere, uključujući smanjenje dobi za mobilizaciju za dvije godine – na 25.

Najčitanije