23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaposleni prijete radikalnim potezima ako do 25. aprila ne budu isplaćene tri zarade i odblokiran račun

Institut Igalo – foto Slavica Kosić

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu imovine Instituta Igalo, a tokom narednih desetak dana Plan spašavanja bi se trebao naći pred Agencijom za zaštitu konkurencije, čije bi odobrenje omogućilo uplatu 10 miliona eura ovoj ustanovi. Sa druge strane, iz Sindikata Instituta poručuju da ukoliko do 25. aprila ne budu isplaćene tri zarade i odblokiran račun, zaposleni će biti primorani da preduzmu radikalnije poteze.

Pune tri sedmice nakon što je Vlada zadužila Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da rukovodi procesom rješavanja problema Instituta Igalo, resorni ministar Janko Odović je za RTHN potvrdio da je procjena imovine Instituta završena, što je ključni prvi korak kako bi mogla biti isplaćeno najavljenih 10 miliona eura pomoći.

– Procjena je, zaista uz veliki napor i trud i procjenjivača i kolega završena. Time su se stekli uslovi da se uradi i plan spašavanja Instituta Igalo, koji će se završiti u narednih desetak dana, ja računam možda i kraće od toga. On će biti dostavljen Agenciji koja se bavi zaštitom konkurencije, te će nakon odobrenja Agencije moći i da se uplati ovaj novac. Zahvaljujem radnicima na razumijevanju. Znam u kakvoj su teškoj situaciji i oni su se prosto pokazali kao jako dobri zaposleni i dobri domaćini, jer su pružili šansu, uz veliko svoje odricanje, da Vlada uradi nešto za spašavanje Instituta Igalo. Dakle, kao što sam rekao, u narednih desetak dana očekujemo završetak Plana spašavanja, a onda će Agencija, takođe, nadam se ažurno i brzo, kao i do sada ocijeniti taj plan, i time će se steći uslovi da se novac za Institut Igalo uplati. Ovim ćemo uraditi prvi korak, ne samo za spašavanje Instituta „Dr Simo Milošević“, već i za njegovo dalje unapređenje i valorizaciju, čime će se on vratiti kao jedan krunski dragulj, mogu slobodno reći, crnogorskog zdravstva ali i turističke ponude, i time ćemo ga na valjan način ponovo učiniti privlačnim i dostupnim, kako našim građanima, tako i strancima – poručio je Odović.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta „Dr Simo Milošević“, dr Marija Obradović, kazala je da od sastanka do danas imaju samo opšte informacija da se radi na procjeni imovine i akcija, i održavaju sastanci na nivou Vlade.

– Mi nismo dobili konkretne informacije o tome dokle se stiglo sa rješavanjem situacije vezane za tu isplatu, kao ni sa potrebnim radnjama da bi ona bila moguća. I dalje nismo primili nijednu zaradu od 25. decembra. Postoje radnici koji ne mogu dolaziti na posao jer nemaju novac da plate karte, a neću da vam pričam kako su pritisle banke, stanodavci. To je stara priča koja je bila užasno problematična i teška i tog 18. marta, a sada je gotovo neizdrživa – kazala je Obradović.

Istakla je da u ovom trenutku usluge Instituta koristi 500 pacijenata, od toga njih 450 iz Crne Gore, dok su ostali iz regiona, Švedske i Holandije i da je za 23. april najavljen dolazak veće grupe slovenačkih penzionera.

– Mi stremimo ka Evropskoj uniji i sada pitam, ako smo Norvežane tako lako izgubili misleći da su posljedice samo po Institut, i ako sada izgubimo slovenačke penzionere kakva je to slika nas kao potencijalne članice EU, kad se tako lako odričemo tako jednog velikog tržišta, a možemo da radimo kvalitetno i dobro i pokažemo da je Crna Gora jedna zaista ozbilja evropska zemlja. U slučaju da se ne ispune obećanja od 18. marta moraćemo da pristupimo štrajku koji će, bojim se, biti mnogo radikalniji – poručila je dr Obradović, podsjetivši da su radnici Instituta Igalo i Sindikat do sada puno puta prevareni.

Ministar Odović je pojasnio da proces iziskuje vrijeme i zamolio zaposlene za još malo strpljenja.

– Ako želimo da nešto uradimo kako treba i da zaista to ima pravog efekta ubuduće, stvarno moramo uraditi sve što je u našoj moći da taj posao bude dobro urađen. Ovo je značajno upravo i zbog radnika koji će, ako se ovaj posao dobro uradi, imati stabilnu firmu, stabilnog poslodavca koji će moći u narednom periodu da servisira obaveze prema njima, dakle i njihove plate i sve ostalo, ali koji će takođe steći mogućnost, odnosno ispuniti uslov, da se u njega ulaže – rekao je on.

Odović je dodao da će u narednih deset dana intenzivno razgovarati i sa manjinskim akcionarima kako bi odlučili da će i oni učestvovati u dokapitalizaciji Instituta sa državom, ili će joj prodati svoje akcije. Država kako je rekao ne može samostalno ulagati, a da manjinski vlasnici ubiraju korist.

– Manjinski akcionari, ali takođe i radnici, kao i manjinski akcionar koji ima najviše udjela poslije države, su takođe na potezu u naredenih desetak dana jer ćemo mi sa njima takođe morati da pregovaramo o tome da li žele da učestvuju u dokapitalizaciji Instituta Igalo zajedno sa državom, ili žele da se njihove akcije, srazmjerno učešću države, umjesto njih prebace na državu. Ovo je potrebno iz razloga što država zaista ne smije „sipati“ novac svih građana, dakle budžetski novac, u Institut Igalo a da manjinski akcionari, ko god oni bili, od toga imaju samo korist, a ne učestvuju sa svojim novcem takođe u spašavanju i revalorizaciji Instituta Igalo. Ovaj posao mora biti urađen u skladu sa zakonom, čime ćemo garantovati ne samo uspješnost već i apsolutnu ispunjenost pravila igre, odnosno pravila pravne države, i time nećemo ugroziti ni dobijanje IBAR-a koji je od strane Evropske unije najavljen u junu – zaključio je ministar Odović.

Izvor:RTHN

Najčitanije