13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska luka Škver – loše prognoze za nautičku sezonu

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

Politička kriza u svijetu već se reflektuje na ekonomiju, a odraziće se i na turističku privredu i naše zemlje, posebno kada se uzmu u obzir emitivna tržišta, kao što su Ukrajina, Rusija, Bjelorusija, odakle dolazi značajan dio gostiju.

Usluge Gradske luke Škver tradicionalno koriste nautičari, upravo iz tih zemalja. Ima ih koji i žive ovdje. U susret turističkoj sezoni, situacija je neizvjesna, a od daljih dešavanja zavisiće i oblikovanje ponude, kazao je  za RTHN direktor Gradske luke Škver Božo Ukropina:

– Nisam optimista,  jer ne očekujemo goste sa tih tržišta. Korona je obilježila protekle dvije godine. Očekivali smo bolju sezonu ove godine jer se pandemija stišava, ali  dešavanja u Ukrajini ne ulijevaju nadu. Tu je i poremećaj situacije sa energentima, dešava se globalna inflacija svuda i sve će to uticati na platežnu moć, pogotovo, malih sistema, kakva je Crna Gora  i države oko nas. Osim  gostiju iz ovih zemalja,  Evropske unije, većina ih je iz okruženja. Svi ćemo biti direktno pogođeni i to će imati negativni uticaj. Cjelokupnu situaciju moramo sagledati oprezno,ocijenio je Ukropina.

Luka Herceg Novi je, takođe, mali sistem. Loše najave sezone je ono što  zabrinjava:

– Kada nemate u februaru i martu, adekvatne najave za veća dešavanja, za dolazak  čarter plovila,  ta sezona ne može dati dobar rezultat. Prošle godine  u sezoni bili smo prijatno iznenađeni posjetom hotelima, objekatima sa gostima iz okruženja. Nama u Gradskoj luci nije dalo rezultata.  Čarter nije ni približno bio na tom nivou. U septembru, možda,  jeste , ali do tada vrlo loše. Dosta turističkih brodova nije ni plovilo. Brod „Budva“ nije radio, a prevoznik „Vesna“ je vozio goste jednim brodom, takođe „Lipovac“. Mnogi nisu ni funkcionisali, jer nisu imali klijentelu, koju bi dovozili u Herceg Novi.  Gosti na Lušticu dolazili  autobusima.  Bilo je sedam ili osam uplovljavnja turskih plovila tokom mjeseca, a toliko smo ih imali sedmično, podsjetio je Ukropina.

On dodaje da Gradska luka Škver za veća plovila i jahte nema adekvatne vezove. Gazduje samo sa pristaništem. Luka Herceg Novi, prema njegovim riječima, je još uvijek neuređeni sistem. Očekivali su da će Morsko dobro nakon što su riješili status Luke Budva, riješiti da i Herceg Novi dobije koncesiju nad  Gradskom lukom.

– Kolege su  i prije  aplicirali  za dobijanje  statusa i to nije riješeno, za mene iz neobjašnjivih razloga.  Sa bivšom Vladom i resornim  ministarstvom pomorstva, skoro da smo došli do rješenja i desila se pandemija. Potom se promijenio zakon , gdje je Uprava pomorske sigurnosti, trebalo da od Morskog dobra,  preuzme brigu o lukama  od lokalnog značaja, što nije zaživjelo. Dolaskom nove Vlade i promjenom u Morskom dobru, u  korektnoj komunikaciji sa Mladenom Mikijeljom, očekivao sam da ćemo brže riješavati to pitanje. Aktuelna Vlada i u tom segmentu je bila spora. Sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem išli smo u sjedište Morskog dobra i kasnije sa predsjednikom Skupštine Opštine Ivanom Otovićem i drugim predstavnicima lokalne uprave.  U novembru prošle godine, uputili smo inicijativu Morskom dobru, da kao pravno lice, u Vladi pokrene u naše ime pitanje koncesije o luci,  na duži rok. Sada je Vlada u tehničkom mandatu. Očekujemo da će Skupština opštine Herceg Novi uskoro da donese odluku i da proglasi javni interes u obalnom dijelu pojasa Gradske luke Škver, a od Morskog dobra  i nadležnih institucija, da definiše granice luke i  akvatorijum.  Imamo sistem,  koji je neodrživ, potvrdio je Ukropina.

Božo Ukropina – direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom

On potvrđuje da je Herceg Novi  jedina luka u Crnoj Gori i okruženju, sa neriješenim statusom:

-Više je pravnih subjekata a nema ugovora sa Morskim dobrom,  koje gazduje obalom. Trebamo akt kojim se reguliše korišćenje,  uređenje  i ulaganje  u to područje.  Projektom  Reagal ports (Regal Ports)  dobili smo vrijednu opremu i 1. marta preuzeli brigu o bezbjednosti u luci, imamo malu meteorološku  stanicu da možemo da  apliciramo za mnoge projekte, ali pravni status nije riješen, konstatovao je Ukropina.

On dodaje da je veoma važno  pitanje investicija u luku.

– Upitno je koliko je lukobran u luci  stabilan. Brzo bi se vratilo ulaganje u sanaciju lukobrana. Lukobran je najviše na udaru, kada su visoki talasi  a ove zime na sreću, nije bilo većeg nevremena. Morsko dobro je  odredilo oko 30 000 eura,  za ispitavanje stanja lukobrana. Sredstva se moraju naći. Veoma je važna bezbjednost plovila u luci.  Dobićemo i gliser za naše potrebe u luci, najavio je Ukropina.

Očekuje više informacija narednih dana. Sa  predstavnicima Opštine posjetiće  Morsko dobro u Budvi, kako bi napokon riješili pat  poziciju, što se tiče Gradske luke Škver Herceg Novi.

Iz Morskog dobra ukazuju  na pitanje obezbjeđenja sidrišta u Zelenici  za prihvat kruzera. Luka Zelenika ne bi bila samo rezervna varijanta za kruzere, odakle bi se i putnici dalje prebacili manjim brodovima do Škvera i drugih luka, ili da autobusima organizuju obilaske.  Agencija, kao što je Adriatik, na usluzi je da posreduje u prihvatu  kruzera, koji bi dolazili u Luku Zelenika, već od marta. Tada je, kako se ocjenjuje, bezbjednije  da se usidre u Zeleniku na ulazu u Boku Kotorsku.

Izvor:RTHN

Najčitanije