5.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska muzika Kotor proslavila 180 godina postojanja

Koncert Gradske muzike Kotor 180 g0dina foto Radio Kotor

Povodom jubileja, 180 godina postojanja, u subotu je na trgu ispred katedrale Svetog Tripuna održan svečani koncert Gradske muzike Kotor pod dirigentskom palicom Darija Krivokapića.

Gosti koncerta bili su Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” 1839 Kotor, a dirigent mješovitog hora je mr Mihajlo Lazarević.

Prisutne je pozdravio predsjednik Upravnog odbora Gradske muzike Kotor Vladimir Begović.

“Hvala što ste došli da date podršku našem radu, našoj tradiciji, stvaranju i trudu da od zaborava sačuvamo sve kompozicije koje su se izvodile tokom naše duge istorije” – kazao je Begović.

On je podsjetio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom 13. jula – Dana državnosti odlikovao Gradsku muziku Kotor Ordenom Crnogorske zastave trećeg stepena za doprinos izgradnji, razvoju i afirmaciji Crne Gore, obnovi njene državnosti i značajna postignuća.

“To je nagrada svih nas. I onih koji su formirali orkestar prije 180 godina, i ove generacije koja je dala maksimalan trud da postignemo rezultate i očuvamo orkestar.

Posebnu zahvalnost dugujemo rukovodstvu Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru koji je ove godine pokazao posebno interesovanje za Gradsku muziku Kotor. Oni su nam pomogli i organizovali izložbu 180 godina Gradske muzike Kotor u kojoj smo takođe prikazali naš istorijat, dokumenta i ono što pokazuje naše trajanje.

Takođe Pomorski muzej nas je predložio za Orden koji smo sa srećom dobili. Nadam se da će biti još nagrada, te da ćemo se narednih godina takođe srijetati na ovoj predivnoj pjaci ispred katedrale i uživati u muzici Gradske muzike Kotor” – kazao je Begović.

Veliki jubilej – 180 godina od osnivanja i kontinuirane gradnje, promocije kulture i muzike grada Kotora, Boke Kotorske i Crne Gore čestitao je državni sekretar Ministarstva kulture i medija Vatroslav Belan.

Koncert Gradske muzike Kotor 180 g0dina

Kako je kazao, Gradska muzika Kotor proslavlja veličanstvenu istoriju i veličanstvene rezultate koje su ostvarili na polju razvoja i promocije muzičke kulture, muzičkog obrazovanja i kulture uopšte.

“Gradske muzike naših gradova su naš identitet, kultura, stil života i lična karta našeg jadranskog i mediteranskog duha. Uz gradske muzike rastemo, zaljubljujemo se u muziku, obrazujemo se u muzici, bez obzira da li smo aktivni članovi ili muzičari, ili nam je tu neko iz uže ili šire familije, ili smo samo ljubitelji opusa koji one gaje i promovišu” – navodi Belan.

Kotor, Boka i Crna Gora vam zahvaljuju i ponosni su na vas i vaše koncerte i aktivnosti kojima ste širili slavu i prezentovali našu kulturu i tradiciju od Ohrida, preko Jadrana, Italije, Austrije do Španije. Zahvaljujemo što ste bili naš reprezent pred kraljicama i kraljevima, princezama, prvim damama i predsjednicima. Zahvaljujemo što ste u 180 godina trajanja, tokom kojih ste prošli i opstajali kroz brojna tragična vremena u kojima su se degradirale civilizacijske vrijednosti i ideali humaniteta, čvrsto ostajali na principima i vrijednostima muzičke kulture i muzičkog stvaralaštva klasične, moderne i zabavne muzike. I nikada niste poklekli. Posebno zahvaljujemo što to činite i danas.

Dragi muzičari i članovi Gradske muzike Kotor, marširajte pravo i dalje korakom koji držite 180 godina i ne samo kotorskim trgovima, ulicama i pjacetama, već neka se vaš korak, svečana uniforma i muzika vide i čuju na svim meridijanima i u narednim vjekovima” – poručio je Belan.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

“Ako postoji trenutak kada se osjeti duša ovog grada i ritam, to su oni rijetki dani u godini kada na istom mjestu imamo tri naše formalno nevladine organizacije, ali institucije ovog grada: Gradsku muziku Kotor, SPD Jedinstvo i Bokeljsku mornaricu, kao što je to slučaj večeras.

Kroz 180 godina istorije marševi, tonovi i zvuci Gradske muzike su dočekivali sugrađane i ispraćali na put, nagovještavali i dobre i loše stvari ovog grada, te predstavljaju istoriju i dušu Kotora.

Uz želje da se na ovom istom mjestu i u narednim decenijama i vjekovima obilježavaju ovakvi jubileji, još jednom čestitam” – poručio je Jokić.

Koncert Gradske muzike Kotor 180 g0dina

SPD “Jedinstvo” dodijelilo je Gradskoj muzici Kotor 541 kopiju dokumenata iz arhiva društva, a koji se odnose na njihov rad i život, uz pravo da ih koristi na dobrobit zajednice.

Kako je kazao Dragan Đurčić, sekretar SPD “Jedinstvo”, dokumenta su pronađena u arhivi tokom pandemije koronavirusa, a zaslužni za njihov pronalazak su dirigent mješovitog hora mr Mihajlo Lazarević i članovi Ivana Marković i Petar Bukilica.

“Što je ono što je činjelo da naš mješoviti hor večeras učestvuje na ovoj proslavi. Zajednički imenitelj je jedna prosta ali toliko bitna riječ kojoj težimo, a to je zajedništvo. To zajedništvo je bilo u nastajanju u osamnaestodecenijskom opstojanju i pravljenju uslova da to zajedništvo sve više i više raste.

I jedno i drugo društvo autohtono je kotorsko, svoj na svome. Iako nastupamo po ostalom dijelu Boke Kotorske i Crne Gore, regionu i Evropi, imamo puno prijatelja i nagrada sa tih gostovanja i nemamo mentora sa strane, nego se ponosimo sa time što smo Kotorani. Takođe se ponosimo što smo u 18 decenija bili nosioci društvenog, kulturnog, građanskog, a ponekad i pučkog života od postojanja sve do pred početak Drugog svjetskog rata.

To činimo i danas nakon obnove Jedinstva od 1994. godine” – kaže Đurčić.

Kako ističe, repertoar i nivo izvođenja Gradske muzike Kotor dostojni su velikog jubileja.

“Naša želja je da slavljenik nastavi sa radom u punom kapacitetu, da nas kalendaje svakog decembra novogodišnjim koncertom, da nas počastvuje svakog 27. januara prvo ispred Svetog Nikole sa dva marša svetosavska o Savindanu, pa kasnije pred ovom katedralom i malom bazilikom našeg zaštitnika proglase godišnje svečanosti Svetog Tripuna.

Koncert Gradske muzike Kotor 180 g0dina

Želja nam je da u zajednici sa svima nama, na čast i ponos grada kome pripadamo i čije ime nosimo u zvaničnim našim društvima, na sreću i veselje prijatelja i poštovalaca slavljenika, skupa s nama živi i djeluje Gradska muzika Kotor na mnogaja ljeta” – poručio je Đurčić.

Na programu su bila klasična djela u novoj obradi, među kojima i “Laka konjica uvertira” Franca von Supea ( Franz von Suppe), marš “Dobrota” koji je za Gradsku muziku Kotor komponovao Antun Kopitović, “Valcer broj 2” iz “Svite za orkestar” Dimitrija Šostakoviča.

Svečanom koncertu Gradske muzike Kotor su prisustvovali: predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, v.d. sekretarke Snežana Barba, potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, arhijerejski namjesnik kotorsko-tivatski protojerej  Nemanja Krivokapić, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, počasni član Gradske muzike Kotor Nikola Konjević, porodice bivših i sadašnjih članova Gradske muzike Kotor, direktori javnih preduzeća.

/Irena Mačić/

Najčitanije

rsojevka