25.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska biblioteka Tivat – otvaranje multimedijalne  izložbe „Pavić od Š do A“

Gradska biblioteka Tivat – otvaranje multimedijalne  izložbe „Pavić od Š do A“
Gradska biblioteka Tivat

Najmlađa tivatska ustanova kulture, JU Gradska biblioteka Tivat, svoj samostalni život započela je tačno prije tri godine a obilježavanje rođendana će sadržati zanimljiv program.

U Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegra večeras u 20.30 je otvaranje multimedijalne  izložbe „Pavić od Š do A“  Uvodnu riječ daće direktorica JU Gradska biblioteka Tivat Vesna Barbić. Slijedi obraćanje Jasmine Ninkov, direktorice  Biblioteke grada Beograda – besjeda o piscu. Potom će se obratiti autorke izložbe Vladislava Ivković Marković i Isidora Injac. Rodjendanski koktel je planiran za 21.30.

Izložba „Pavić od Š do A“ je multimedijalni projekat posvećen velikom piscu Miloradu Paviću koji je Biblioteka grada Beograda realizovala 2019. u okviru obilježavanja trostrukog jubileja: povodom 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti Milorada Pavića, kao i 35 godina od objavljivanja “Hazarskog rečnika”. Nakon pet godina, ove godine se jubilej opet zaokružuje (95,15, 40).

Izložbu prati film koji je Biblioteka grada Beograda snimila povodom otvaranja izložbe i on obuhvata intervjue sa Ivanom Pavićem, slikarom i piščevim sinom, kao i sa suprugom Milorada Pavića ,Jasminom Mihajlović.

Pored filma, prisutni će imati priliku da vide originalni rukopis Hazarskog rečnika koji je u cjelosti digitalizovan i koji vjerno opisuje proces  književnog stvaranja ovog kompleksnog romana. Uz film i rukopis ide i muzika kompozitora Maksa Bruha koju je pisac slušao dok je pisao. Ovaj multimedijalni program predstavljen je u Parizu, Pekingu, Beču i širom Srbije i regiona, a JU Gradska biblioteka Tivat poklanja izložbu svome gradu i ona je prvi put u  Crnoj Gori.

Najčitanije