15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradskoj muzici, KUD-u “Boka” i Bokeljskoj mornarici 28.000 eura iz gradske kase

Zgrada Opstine Tivat
Opština Tivat

Komisija Opštine Tivat za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama donijela je odluku o raspodjeli sredstava namijenjenih za NVO sa posebnim statusom u tom gradu. Tim NVO po važećim lokalnim propisima, pripada 40% od ukupnog iznosa novca koje je lokalna uprava Tivta u svom godišnjem budžetu opredijelila za podršku radu i projektima civilnog sektora.

Budući da raspoloživa sredstva u budžetu Optine Tivat za 2023. za podršku radu i projektima NVO iznose ukupno 70.000 eura, to znači da je za finansiranje rada NVO sa posebnim statusom na raspolaganju iznos od 28.000 eura.

Po odluci Komisije, taj iznos raspoređen je na tri NVO koje imaju poseban značaj za opštinu Tivat: „Glazbeno prosvjetno društvo Tivat”, „Bokeljska mornarica Kotor- podružnica  Tivat” te  Kulturno umjetničko društvo “Boka”- Tivat.

“Ove organizacije nisu u obavezi da konkurišu za sredstva koja se dodjeljuju putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za projekte nevladnim organizacijama Opštine Tivat, već im Komisija odobrava sredstva za aktivnosti iz godišnjeg programa, koje predstavljaju aktivnosti od značaja za podizanje kvaliteta rada odnosno usluge nevladine organizacije sa ciljem kvalitetnijeg učešća u programima od značaja za opštinu.”- saopšteno je iz lokalne uprave Tivta uz napomenu da je Glazbeno-prosvjetnom društvu dodijeljeno 12.640 eura, KUD-u “Boka”  9.110 eura, a tivatskoj podružnici Bokeljske mornarice je pripala suma od 6.250 eura.

Iznos od 12.640 eura koji je dodijeljen, GPD-u Tivat ova NVO će po priloženom planu rada, raspodijeliti za finansiranje muzičko stručng rada u društvu (5.500 eura), održavanje i nabavku instrumenata (1.200 eura), održavanje  vježbaone (940,00 eura) i troškove održavanja nastupa – (5.000 eura).

Novac koji će Opština uplatiti KUD-u “Boka” biće utrošen za koncert svih uzrasnih kategorija članova tog društva koji će se održati u aprilu, odnosno novamebru mjesecu  (1.290 eura), učešće na inostranom festivalu dječijeg ansambla u Srbiji (600 eura), učešće na inostranom festivalu omladinskog ansambla u Bosna i Hercegovini odnosno Makedoniji  (1,750 eura), učešće na inostranom festivalu izvođačkog ansambla u Bugarskoj (2,000 eura), nabavku bokeljske nošnje – dva ženska kompleta i jedan muški, kao i nedostajućih djelova -marame, ćemeri, cipele (2.000 eura) te razne druge troškove i članarine (ukupan iznos od (1.470 eura). Većina novca kojeg je je lokalna uprava Tiuvta namijenila tivatskoj podružici Bokeljske mornarice biće utrošena na nabavku djelova ili cijelih odora, odnosno održavanje inventara ove specifične organizacije (starih pušaka-kremenjača, sablji itd.) te nabavku specijalnh cipela (tzv.mulica), u ukupnom iznosu od 4.200 eura.

Izvor:S.L.

Najčitanije