17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbalj – u Pelinovo otvaraju Muzej maslina

Mlin za masline
Mlin za masline

Sredstvima Direkcije za izgradnju Kotora, firmama: Braća (Stanko) Magud, Tujković d.o.o. Stovarište Vukšić, MZ Gornji Grbalj i mještana sela Pelinovo, rekonstruisan je Dom kulture u Pelinovu koji će, osim osnovne namjene, imati funkciju i Muzeja masline.

U Pelinovu, selu u Gornjem Grblju, Opština Kotor, rekonstruisan je sprat na seoskom, Kamenom mlinu koji je od izgradnje služio mještanima kao Dom kulture.

U periodu socijalizma, Dom kulture je u potpunosti ispunjavao svoju namjenu.U njemu su se okupljali mještani, održavali sastanci, skupovi i manifestacije. Selo je imalo i svoje pozorište, koje je imalo za cilj da prigodnim predstavama, obogati sadržaj seoskog kulturnog života.

U projektu Tradicionalno maslinarstvo kao jedan od vidova turističke ponude, u prvom pozivu EU za grantove iz IPA fondova, u prekograničnoj saradnji sa Hrvatskom u kojoj je jedan od partnera, pod tehničkim vođstvom Danske Agencije za razvoj SNW (koje više nema),  MD Boka koordiniralo je sprovođenjem projekta u Boki.

Izlivanje ploče 2012.

Sredstvima iz ovog projekta, uz podršku Direkcije za izgradnju Kotora, Opštine Kotor i mještana sela Pelinovo, u decembru 2012.godine završena je sanacija seoskog kamenog mlina, kojim gazduje Maslinarsko-uljarska zadruga Pelinovo, koja je po ugovoru, dala na korištenje prostora MD Boka za potrebe održavanja skupova, radionica, grupnih posjeta…

Tada su izvršeni neophodni unutrašnji i spoljašni radovi na podizanju nivoa higijensko-tehničkih uslova proizvodnje maslinovog ulja na tradicionalan način.

Kao logičan nastavak projekta uslijedio je plan rekonstrukcije gornjeg sprata, prostorije koja je korištena kao Dom kulture za mještane ovog dijela Grblja, u kome se odvijao kulturni život sela.

Radovi su nastavljeni 2015. godine i opet, okončani krajem decembra mjeseca 2016.

U planiranju ovog poduhvata učestvovali su: sada pok.Gojko Zec, Rajko Spasojević, Novak Đukić, Milo Pavleža, Peđa Vujović i Vesna Đukić.

Izvođač radova, Dejo Petranović, kome se ovom prilikom zahvaljujemo za razumijevanje i podršku, izvršio je sve planirane radove u dogovorenom roku – poručuju iz MD Boka.

Zdravica za izlivanje ploče – arhiva

Svečanom ručku povodom postavljanja krova na objektu, organizovanom od strane jednog broja aktivnih seljana, osim mještana, pozvanih gostiju i mali broj predstavnika donatora: Stanko Magud, Željko Ćetković predsjednik MZ Gornji Grbalj, Tujković Slavko i drugi.

Opremanje prostora i otvaranje za javnost, planira se u toku 2017. u sklopu budućih projekata.

/Vesna Đukić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije