11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grčki arheolozi koče planove Cosca u Pireju

Port of Piraeus Panoramic – wikimedia

Čini se kako je grčki Središnji arheološki savjet postavio prepreke za dovršenje investicijskog plana kineskog Cosca za Pirej, najveću grčku luku.

Tvrtka planira uložiti 600 milijuna eura u luku Pirej. Međutim, ona mora riješiti različite pravne prepreke za provedbu svojih ulaganja, uključujući i prigovore koje je Arheološko vijeće podiglo oko izgradnje hotela i trgovačkog centra u lučkom području.

Arheolozi tvrde da bi drevni grad Pirej koji se nalazi na području luke trebao biti zaštićen. Lučka uprava Pirej, koju kontrolira COSCO, navodno je očekivala prigovore na svoj glavni plan. Međutim, vlast još nije službeno komentirala najnovija zbivanja.

Štoviše, očekuje se kako će Državno vijeće ovog tjedna zaprimiti ​​žalbe građevinskih tvrtki protiv uvjeta natječaja za razvoj nove turističke luke vrijedne 169 milijuna eura.

Nedavno je ministar pomorstva Fotis Kouvelis rekao da određena ulaganja nisu razriješena od strane nadležnih ministarstava i vlasti. Kouvelis je komentirao planove koje je predstavila glavna opozicijska stranka Nova demokracija za jačanje infrastrukture.

Izvori bliski menadžmentu COSCO-a kazali su da je glavni plan za luku Pirej – i dodatna ulaganja koja su najavljena – apsolutno presudna u smislu podizanja konkurentnosti luke na međunarodnoj razini. Luka Pirej, kažu u Coscu, mora postati sposobna za pružanje visoko kvalitetnih intermodalnih i logističkih usluga

Najčitanije