12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Greenpeace blokirao ulaz u Shellovu rafineriju u Rotterdamu

Greenpeace – Izvor: EPA / Autor: Jeffrey Groeneweg

Desetci Greenpeaceovih aktivista iz nekoliko evropskih zemalja u ponedjeljak ujutro su brodom blokirali ulaz u Shellovu naftnu rafineriju u rotterdamskoj luci u Nizozemskoj, u znak protesta protiv reklama za fosilno gorivo.

Tridesettrometarska jedrilica bacala je tokom jutra sidro ispred ulaza nekoliko rafinerija, pa tako i velike englesko-nizozemske naftne kompanije Royal Dutch Shell.

“Cilj akcije je posvijestiti potrebu zabrane reklamiranja i sponzoriranja fosilnog goriva”, rekla je za agenciju France Presse aktivistkinja Siliva Pastorelli.

“Činimo to ispred Shella jer je on jedan od najgorih sudionika ‘greenwashinga’ po našem izvješću”, dodala je.

Greenpeace i dvadesetak organizacija istodobno su u ponedjeljak pokrenuli peticiju europske građanske inicijative kojom traže novi zakon o zabrani promicanja i sponzoriranja fosilnog goriva u Evropskoj uniji.

“Nije riječ samo o Shellu, već o svim kompanijama za fosilno gorivo i o njihovoj ulozi u pogoršanju klime”, istaknula je Pastorelli, glavna organizatorica peticije.

Greenpeace ocjenjuje da tvrtke za fosilno gorivo “varaju javnost u vezi sa svojom ulogom u klimatskoj krizi”, dodala je.

“Želimo pozvati Europsku komisiju da uvede zabranu reklamiranja i sponzoriranja fosilnog goriva u Europi”, rekla je.

Ako evropska građanska inicijativa prikupi više od milijun potpisa u EU-u, Bruxelles će morati odlučiti o tome kako će na to odgovoriti.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije