17 C
Kotor

Slušaj online radio

Gropovi Damira Višića završili u Pomorskom muzeju

Gropovi u staklenim bocama

Hrvatski pomorski muzej Split obogatio je svoj postav zanimljivim eksponatima. Prihvativši sjajnu ideju Muzeja, jedriličar i zaljubljenik u stare brodove i sve vezano uz more Damir Višić ustupio je muzeju 40 različitih gropova u staklenim bocama koji su uvršteni u stalni postav.

Već dugi niz godina Višić se bavi ovim neobičnim hobijem, spajajući ljubav prema moru i jedrenju s vještinom vezivanja gropova u bocama.

O tome je izdao i “Knjigu gropova” s više od 180 različitih gropova, a često svoje znanje prenosi i najmlađima, ali i odraslima kroz radionice mornarskih gropova. Njegovi gropovi prava su umjetnička djela jer, kako nam sam kaže, pravi je izazov zavezati čvor u boci.

Gropovi Damira Višića završili u Pomorskom muzeju – Foto Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

– Svaki grop ima svoj način i sistem vezivanja u skučenom prostoru kao što je staklena boca. Nema tu optičkih varki i nekih trikova, čista tehnika! Suradnja s Pomorskim muzejom i ravnateljicom dr. Dankom Radić, koja mi je predložila ideju za stalni postav me razveselila jer ipak je riječ o muzeju posvećenom pomorstvu, pa mi je drago što će posjetitelji moći vidjeti i ovaj dio svijeta pomoraca – rekao nam je Višić, čiji gropovi će zasigurno izazvati oduševljenje posjetitelja baš kao što oduševili publiku u Danima u vali u Starom Gradu, u sklopu Tjedna zaljeva Morbihan u Francuskoj, u Pragu na Svetoivanjskim svečanostima Navalis…

Gropovi u staklenim bocama-Foto Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

– Kolekcija gropova u boci je plod strpljivog i dugotrajnog rada na rijetkom hobiju. Kolekcija je to koja promatrača ostavlja bez riječi i s mnoštvo nedoumica o načinima na koje su sastavljena ta prava mala umjetnička djela, svojevrsni minijaturni spomenici svim onim žuljevima bremenitim rukama koje su vezivali konope na kopnu i moru – zabilježili su muzejski kustosi, zahvalivši Višiću na ukazanom povjerenju i prilici da produbljuje suradnju sa svim ljudima koji s morem i od mora žive. Kolekcija gropova se već može razgledati, pa eto prilike da posjetite ovaj muzej.

Najčitanije