20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za Tivat

Aerodrom Tivat – foto Boka News – jul 2023.

Aerodrom Tivat je tokom jula ostvario promet od 170,5 hiljada putnika što je je skoro četvrtinu bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine.

Ipak, ono što je ostvareno u julu je tek nepunih 61 odsto obima prometa u istom mjesecu za tivatski aerodrom do sada rekordne 2019. godine, što pokazuje da ova vazdušna luka spada u red rijetkih na području bivše Juoslavije koje još nijesu stigle, a kamoli prestigle rezultate iz perioda prije koronakrizne, pišu Vijesti.

Pored pandemije 2020, na loše rezultate Aerodroma Tivat presudno utiču politika i ratne prilike na istoku Evrope – prvo sankcije Rusije Crnoj Gori u vidu potpunog prekida vazdušnog saobraćaja između te dvije države, potom i gubitka zbog sankcija EU prema toj državi i tržištu Bjelorusije, te onda i Ukrajine zbog rata u toj zemlji.

Na taj način je aerodrom Tivat u samo tri godine, bez svoje direktne krivice, izgubio više od trećine ukupnog tržišta. Od toga se ova vazdušna luka, uprkos nastojanjima Aerodroma Crne Gore da privuku nove aviokompanije i otvore nova tržišta za Tivat, prvenstveno iz rejona centralne Azije i Bliskog istoka, do danas nije oporavio.

Trenutno ovdašnja vazdušna luka ima ukupno 160 letova sedmično što je 26 više nego u isto vrijeme prošle godine. Za Tivat trenutno leti 26 redovnih i sezonskih prevoznika što je za sedam aviokompanija više nego u ovo doba prošle godine, ali je sve to zajedno i dalje nedovoljno da nadoknadi ogroman broj izgubljenih letova, destinacija i prevoznika koje je ta vazdušna luka ranije imala iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Tokom jula na pisti pored Tivatskog zaliva zabilježene su ukupno 2,13 hiljada operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je 14 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, ali i dalje 24 odsto manje nego u julu rekordne 2019. godine.

Od početka godine do 1. avgusta, Aerodrom Tivat je zabilježio ukupan promet od 452,18 hiljada putnika na 6,03 hiljade operacije vazduhoplova.

Izvor:Mina

Najčitanije