7 C
Kotor

Slušaj online radio

Gušti za romantične i ljubitelje mira i tišine

Noćne ture po Vrmcu u noćima punog mjeseca sa “Vjevericom” imaju i pristalice koje žele da postanu redovne


Da li je to uticaj mističnog kosmičkog zračenja i činjenice da Mjesec ima iskonsku vezu sa vodama na Planeti Zemlji, ali i u ljudskom tijelu (voda čini 70 odsto našeg tijela), ili je sve to samo kratkotrajna ilizija, tek, pogledi na Tivatski i Kotorski zaliv i zaleđe u noći punog Mjeseca, sa obronaka Parka prirode Vrmac, izgledaju fantastično-nestvarno.

U to su se u ponedjeljak, 3. jula, u hodu uvjerili učesnici noćne ture „na uštap“,  drugoj takvoj ove godine, u organizaciji PD „Vjeverica“. Međunarodna vodičkinja Vesna Pavlović, koja svojim idejama i predlozima stalno motiviše članove društva na nove i nove planinarske podvige, i ovoga puta je bila inicijatorka „hoda po mjesečini“.

Oko dvadeset ljubitelja prirode iz Tivta, Risna, Budve, Kotora su, opet, tradicionalno u tišini, sa polazne tačke od Fortece na Vrmcu stigli do vrha Sveti Ilija. U početku su hodali uz pomoć čeonih svjetiljki, a čim ih je Mjesec obasjao na čistini sa „hrbata“ brda, oslonili su se samo na njegovo božanstveno osvjetljenje i uživali u svakom trenu njegovog izdizanja ka nebu.

 -Jedva sam  čekala da poslije napornog dana dođem prvi put na ovu turu. Osjećaj je jedinstven, teško ga je opisati. Lijevo je zaliv, ispred je tvrđava, desno drugi zaliv, gore Lovćen…Ovaj puni Mjesec- veličanstveno je preblaga riječ. Romantika sa pogledom na Boku, uz neponovljivu „gozbu“ sa ukusom keksa, grickalica i lubenice. Ovo je jedan od najljepših vidikovaca u Evropi, Bojana Stijović iz Budve. Njen predlog je da sljedeći put učesnici noćne ture ponesu vreće za spavanje, prostirke i pokrivke i da drijemajući na nekom od vrhova Vrmca, dočekaju izlazak sunca.

Ovo je rutinska dnevna staza za Marina Zambatu sa Mula, rjeđe i noćna, ali ova ima posebnu čar upravo zbog tišine i mira kojima odiše.

Panorama noć punog Mjeseca

 Među učesnicima je bio i triatlonac Dragan Jovanović, jedan od osnivača kluba,  koji je potsjetio na prvu ovakvu turu 2012. godine. Bile su redovne  do preregistracije  društva, onda je došla „korona“ i sa tim se stalo, da bi ove godine, na inicijativu Vesne Pavlović, ta lijepa pješačka manifestacija bila obnovljena.

-Entuzijasti iz društva „Vjeverica“ ustanovili su noćne ture „Boka by Night“, to je ova sa Vrmca do Sv. Ilije, i „Kotor by Night“- do kaštela na vrhu San Đovanija. One su svojevrsni „brend“ Vjeverice. Sjećam se, 2017. godine, kad sam prvi put bila na ovakvoj turi, bilo je oko stotinu učesnika. Poslije toga su ove aktivnosti  prestale, da bi Marjan Šantić prošle godine poveo jednu grupu na tvrđavu San Đovani. Prije mjesec dana smo krenuli ponovo i nadam se da ćemo ovoga ljeta da izađemo kad god je „uštap“ (pun Mjesec)- može i na Praćište, tvrđavu Goražde, bilo gdje, kaže Vesna za Boka news.

/M.D.Popović/

/ Foto: Ž. Obradović, D. Jovanović, M.D.Popović/

Najčitanije