17 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Građani će putem sajta imati mogućnost da vide energetski potencijal svojih krovova…

H. Novi – Građani će putem sajta imati mogućnost da vide energetski potencijal svojih krovova…
Foto OHN

Projektom prikupljanja prostornih podataka snimanjem iz vazduha, koji je beogradska firma Map Soft uradila za potrebe Opštine Herceg Novi, građani će putem sajta imati mogućnost da, između ostalog, vide energetski potencijal svojih krovova, ali i ostvare uvid u putnu, vodovodnu ili kanalizacionu infrastrukturu, čulo se na prezentaciji koja je održana u velikoj sali Opštine Herceg Novi.

U okviru projekta mapirano je 16.800 krovova.

Prema riječima Ilije Peulića iz Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost, riječ je o prvom projektu trodimenzionalnog mapiranja urbanih dijelova grada u Crnoj Gori.

„Kompletan snimak je rađen iz aviona u maju. Dobili smo podatke koji će u buduće biti korišćeni za sve ono što budemo dalje radili. Građani će moći da vide sve moguće aspekte života oko svojih objekata putevi, kanalizacija, voda“, kazao je Peulić.
U naredne tri do četiri godine, kako je kazao, biće kreiran sajt koji će sadržati sve podatke prikupljene tokom snimanja.

„Vidjećete objekat, energetski potencijal svakog krova. Izračunato je koliko vaš krov može da proizvede megavat sati struje na godišnjem nivou, da li vam se isplati da radite solarne panele ili ne i koji je povraćaj sredstva. U buduće će to građanima dati smjernice da li da ulaze u takav projekat“, objasnio je Peulić.

Peulić je najavio i izradu katastra zelenila, koja je u planu za narednu godinu.

Kako je kazao direktor kompanije Map Soft, Igor Nedeljković, prikupljanje i čuvanje podataka veoma je važno za realizaciju bilo kojeg projekta, a posebno onih koji su potrebni lokalnoj upravi i komunalnim preduzećima.

„Uobičajno imamo jednu rečenicu na početku svih projekata da su podaci najvažniji, odnosno da se hardver i softver mogu kupiti za manje pare i zamijeniti u nekom kratkom roku, ali da jednom dobro prikupljeni podaci predstavljaju fantastičan izvor informacija za Opštinu, građane i komunalne službe koje mogu da ih koriste u daljem radu“, istakao je Nedeljković.

Nedeljković ističe da će Opština Herceg Novi moći da iskoristi prikupljene podatke za realizaciju velikog broja različitih projekata.

„Koristili smo najsavremenija sredstva i najbolja znanja koja imamo, da bismo za teritoriju od 3 500 hektara približno prikupili te prostorne podatke i dali jedan alat Opštini koja će moći da ih iskoristi nadam se na pravilan način“, kazao je Nedeljković.Najgora stvar koja može da se dogodi je da prikupljeni podaci završe neiskorišćeni, ali Nedeljković vjeruje da je lokalna uprava prepoznala značaj njihovog daljeg korišćenja.

Izvor:RTHN

Najčitanije