33 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – koncert Danila Ree povodom 60. godina potpisivanja Rimskih sporazuma

Rea

Povodom šezdesetogodišnjice potpisivanja Rimskih sporazuma kojima je osnovana Evropska unija, u Herceg Novom će se održati koncert renomiranog italijanskog džez muzičara Danila Ree.

Ovaj svestrani muzičara nastupiće u dvorani Park 27. marta, u 19 sati.

Pokrovitelji programa su Ministarstvo evropskih integracija, Ambasada Italije i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Danilo Rea, jedan od italijanskih vodećih džez pijanista, školovao se na muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” u Rimu.

Muzički dodir Danila Ree je kao zlatna nit koja povezuje različite žanrove dajući im prepoznatljiv pečat. Njegov muzički dar navodi ga da svoju tehničku i umjetničku ekspertizu provjerava u kontekstima koji nijesu ukorijenjeni u džezu. Tako se i približio svijetu opere, interpretirajući na jedinstven način teme sa operske scene. Ideja stapanja opere i džeza došla je kao prirodna posljedica njegove fascinacije klasičnom formom. Zahvaljujući njegovoj inovativnoj prirodi,  počeo je da eksperimentiše i improvizuje sa operskim melodijama iz Pučinijevih, Verdijevih, Maskanjijevih, Bizeovih i opera drugih stvaralaca, ističući u prvi plan njihovo bogatstvo koje privlači i današnje slušaoce.

Među muzičarima sa kojima je sarađivao, kako na koncertima

tako i na studijskim snimanjima, su: Chet Baker, Lee Konitz, Steve Grossman, Bob Berg, Michael Breker, Billy Cobam, Aldo Romano, Dave Liberman, Joe Lovano i drugi.  Posebno je plodna njegova saradnja sa poznatim italijanskim pop muzičarima: Mina, Pino Daniele Claudio Baglioni, Fiorella Mannoia, Gino Paoli i drugi. Njegov trio DOCTOR 3 je već godinama jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih na italijanskoj muzičkoj sceni. Posvećen je i podučavanju džeza i improvizacije.

Ulaznice za koncert po cijeni od 3 € možete kupiti 27. marta, na blagajni dvorane Park od 9 do 12 i od 17 do 19 sati. Broj telefona za rezervacije je 068 851 031.

Najčitanije