20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Hamas oslobodio dvije taokinje, Izrael i dalje bombardira Gazu

Gaza
Foto: Mohammed Salem / Reuters

Militanti Hamasa oslobodili su dvije taokinje koje su držali u zarobljeništvu u pojasu Gaze. Riječ je o majci i kćeri, državljankama SAD-a. Izraelska vojska nastavlja s osvetničkim bombardiranjem Gaze, broj poginulih Palestinaca prešao je 4 tisuće.Na jugu pojasa Gaze, kod graničnog prijelaza Rafaha, s egipatske strane više od 100 kamiona s humanitarnom pomoći i dalje čeka ulazak u Gazu.



Izraelska vojska sravnila je sa zemljom oko 25 stambenih zgrada. Stanovnici su prije napada dobili upozorenje. Spasili su živu glavu, ali ništa više od toga.

U Gazi, koja je pod stalnim napadima, stanje je sve gore. Jezivo je u bolnicama. Oni s lakšim ozljedama dobivaju zavoj i evantualno analgetike. Pomoć se pruža samo onima sa srednje teškim i teškim ozljedama. Ozlijeđeni se operiraju bez anestetika.

UN tvrdi da se Gaza pretvorila u pakao za civile i da je sve manje vremena za prijeko potrebnu humanitarnu pomoć. Brojni kamioni s pomoći i dalje čekaju s druge strane granice, južno od pojasa Gaze, kod prijelaza Rafah prema Egiptu. Prolaska nema zbog izraelske blokade. To mjesto posjetio je prvi čovjek UN-a.

Dva tjedna od početka sukoba i to najsmrtonosijeg od pet ratova koliko su do sada vodili Hamas i Izrael, ne prestaju napadi s obje strane. Svaki put kada libanonski Hezbolah napadne, izraelska vojska uzvrati. U očekivanju širenja sukoba, evakuiraju se stanovnici koji žive uz granicu.

Na okupiranoj Zapadnoj obali sve je više nasilja. Trinaest Palestinaca poginulo je nakon akcije izraelske vojske koja kaže da je izvela protuterorističku operaciju. Sukobi na Zapadnoj obali najkrvaviji su još od druge intifade koja je trajala od 2000. do 2005.

Britanski premijer Rishi Sunak koji završava posjet Bliskom istoku uvjeren je da će se prijelaz Rafah uskoro otvoriti.

Hamas navodno ponovno nudi oslobađanje dijela talaca u zamjenu za prekid vatre. Od 203 zatočene osobe više od 20 su djeca i maloljetnici, no problem je što Hamas ne drži sve. Dio talaca nadziru ostale palestinske militante skupine. Mnogi Izraelci razočarani su sporošću pregovora o oslobađanju svojih najmilijih.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije