16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi- akcija za pohvalu, šest pasa iz azila našlo novi dom

Akcija-udmomljavanja-pasa- foto RTHN

Akcija udomljavanja pasa iz azila u Herceg Novom, koju su zajedničkim snagama, ispred glavne gradske pijace, organizovali Komunalno-stambeno preduzeće, Čistoća pod čijom ingerencijom radi ovo utočište i Volonteri hercegnovskog azila, bila je uspješna, budući da  je svih šest štenaca, našlo dom.

Komunalno stambeno preduzeće, koje je bilo pokretač akcije, svakom građaninu koji je udomio psa, poklonio je džak hrane i plateneni ceger, a Azil se pobrinio da svaki pas bude čipovan, vakcinisan i sa pasošem.

Luna Supić, preslatka tinejdžerka, čija je porodica prva usvojila štene, kazala je da se nisu premišljali.

– Volimo životinje i volimo pse. Ovog smo namijenili babi i djedu, kojima će biti pravii drugar. Ali i ne samo njoj, već i nama koji ih često posjećujemo – kazala je ona.

Akcija-udmomljavanja-pasa- foto RTHN

Poručila je svima da udome psa, jer je plemenitije i bolje, nego kupiti ga.

Poznati hercegnovski pedijatar dr Vito Vujnović najtoplije je pozdravio akciju.

dr Vito Vujnovic-akcija-udmomljavanja-pasa-iz-azila

– Iznenadio sam se. Ovo je danas  izuzetno prijatan trenutak i pozdravljam sve koji su je organizovali. Nama je pružena prilika da dobijemo vjernog prijatelja. Ne mogu dovoljno zahvaliti na tome. Želio bih da se ovo ponovi – kazao je dr Vujnović.

Seka Tonsati, potvrđeni ljubitelj životinja, ocijenila je da se osjećaj prilkom uzimanja životinje sa ulice ili iz azila, ne može opisati.

– To je je osjećaj i potvrda da imate dušu. Dakle, nema veze kojeg je pas porijekla, to je nevažno. Bitno je da je životinjica koju si u stanju da voliš. To govori o vama – konstatoval je ona.

Direktorica Komalno-stambenog preduzeća Jasmina Konjević, objasnila je da je na ideju o akciji došla onog trenutka kada su se na pijaci stekli uslovi za to, a želju da pomogne udomljenju pasa imala je uvijek.

Jasmina-Konjevic-akcija-udmomljavanja-pasa-iz-azila

– Završili smo drugu fazu rekonstrukcije glavne gradske pijace, sada radimo programe za revitalizaciju i oživljavanje. Iz onoga što se dešava oko nas crpimo ideje, kako da sve organizujemo da se o tome više priča i piše, te da ljude ponovo vratimo na pijacu. Kako mediji u posljednje vrijeme javljaju da je u Azilu hladno i kako je potrebno ćebadi, rodila se ta ideja da probamo bar nekoga od tih pasa udomimo, jer su svi oni gore to zaslužili – ističe Konjević.

Podsjećamo, da je Konjević, po struci arhitekta, prije više od decenije, Volonterima hercegnovskog azila poklonila idejni projekat azila, koji je sadržao i hotel za pse, pa samim tim bio i samoodrživ. Izrazila je nadu, da će i  za realizaciju ovakvog projekta doći vrijeme.

Da bi dala primjer i ostalima, ovo preduzeće je usvojilo psa.

Upravnik Azila, Rajko Žujović zadovoljan je akcijom udomljavanja, a kako je kazao, nije se nadao da će biti ovako veliko interesovanje.

-Trenutno u Azilu imamo 82 psa, a tokom ove godine usvojena su 32. Prikupljeno je 127 pasa od januara. Imamo dobru saradnju sa volonterima, ali svaka pomoć i donacija nam dobro dođu. Hrane imamo i psi nisu gladni, ali kao što kažu, od viška glava ne boli –  navodi on.

Volonterka Jasna Čavić ocijenila je da je akcija blagotvorna, tim prije što su svi psi našli dom u roku od 20 minuta.

– Problem našeg Azila je što se nalazi u planinskom zaleđu, pa ljude mrzi da voze tamo. A kada bi došli, vidjeli bi koliko su oni lijepi, od mješanaca do rasnih pasa, svih boja i uzrasta. Ovakve akcije su zato veoma poželjne i smatram da bi ovo trebalo da bude redovna praksa, makar dva puta mjesečno –  kazala je Čavić.

Podsjetila  je, da akcija Volontera koja se odnosi na prikupljanje ćebadi za Azil u toku, te da je dovoljno da se zainteresovani građani jave FB Grupi „Beautiful Animals“ ili Azilu i volonteri će doći da preuzmu sve što građani izdvoje za pse.

/RTHN/

Izvor:RTHN

Najčitanije