16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi će intezivirati saradnju sa Slovenijom

Posjeta HN

Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o više aktuelnih tema, ali i o predstojećem periodu i mogućnostima produblljivanja saradnje.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić i savjetnik predsjednika Jovan Subotić, istakli su brojne investicije koje se realizuju u gradu, poput Portonovog i onih na Luštici, a među koje spada i izgradnja sistema za vodosnabdijevanje u vrijednosti od 9 miliona eura.

Sastanak je bio prilika i da se ukaže na sve ono što je naš grad zadesilo tokom prethodnih godina sa lošim privatizacijama, a čije posljedice i dan danas svi građani mogu da vide i osjete.

-Sa nedavnom prvom demokratskom smjenom vlasti u Crnoj Gori, nadamo se da će se i te stvari promijeniti, kao i cjelokupni maćehinski odnos prema Herceg Novom, poručio je Katić.

Ambasador Presker istakao je da je za našu državu sada najbitnija vladavina prava i jačanje pravosuđa. On je poručio da upravo  jak sektor nezavisnih istraživačkih novinara i nezavisno sudstvo u velikoj mjeri doprinose manjoj stopi korupcije i privatizacija sumnjivog karaktera, što se može vidjeti na primjeru Slovenije.

Presker je nepomenuo i da će sledeće godine, tačnije za 10 mjeseci, Slovenija preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, te da će ta zemlja dati podršku i još više pomoći Crnoj Gori na putu eurointegracija.

Govoreći o Herceg Novom, Ambasador je napomenuo da je više puta bio u Herceg Novom, a da ”Stari grad ima posebnu dušu”.

Predsjednik Katić podsjetio je tokom sastanka na već uspostavljenu saradnju grada sa Kranjem i Novim Mestom, koji su doprinijeli bogatom programu 50. Praznika mimoze 2019. godine. Tada su održani i Dani slovenačke kuhinje u okviru programa praznika, u kojem su učestvovali učenici ugostiteljske i turističke škole Grm iz Novog Mesta. Takođe, Novljanima se tada predstavio hor “Pomlad” i vokalno muzički sastav “De’ci”. Pobratimstvo dva grada traje već gotovo 50 godina.

Po pitanju kulture, istaknuti su i tradicionalni Filmski festival, ali i Hercegnovski strip festival, koji iz godine u godinu sve više napreduje i primjer je izuzetne saradnje lokalnih snaga i strip crtača iz Slovenije. Kako se moglo čuti na sastanku, što se regiona tiče, Herceg Novom danas pripada vodeća pozicija na temu stripa i promocije te vrste umjetnosti, a predstavnici lokalne samouprave posebno su zahvalili na pomoći u organizaciji tog festivala.

Najčitanije