20 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi će postati bogatiji za 100 sadnica mimoze

Sade mimoze

Herceg Novi će u narednim danima postati bogatiji za 100 sadnica mimoze na više lokacija. Sadnja novih stabala nastavljena je danas, sa ciljem obogaćivanja fonda i potvrde imena našeg grada kao grada mimoze.

Tim povodom, sadnice su danas posadili odbornici lokalne skupštine, Dragana Stanišić (SNP) i Nikola Samardžić (Demokrate), kao i lokalni privrednici, među kojima se ističe domaćinstvo Vujnović iz Kumbora.

Kako je objasnio sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi Aleksandar Kovačević, gradska uprava je svjesna činjenice da je mimoza gotovo iščezla u našem gradu, te da je potrebna odlučna reakcija kako bi se stanje popravilo.

-Sada smo naručili 100 sadnica, od kojih je 60 opredijeljeno za građane i njihove privatne površine, dok će ostalih 40 biti posađeno na opštinskim parcelama, od kojih je jedna i ova kod Turističke organizacije Herceg Novi, kazao je Kovačević i napomenuo da je nabavku sadnica pomogla i Crnogorska komercijalna banka.

Sadnja će biti vršena na više lokacija u narednim danima, a Kovačević naglašava da ovo nije kraj, te da će akcija ovog tipa biti nastavljena i u godinama pred nama. Pored opštinske parcele kod TOHN, sadnice će biti posađene i u centru grada, u blizini terena na Karači…

Takođe, jedan od prvih građana koji je danas posadio tri sadnice mimoze na svom zemljištu je i Dado Vujnović iz Kumbora. On je pojasnio da njegova porodica tradicionalno njeguje mimozu i da ga veoma raduje akcija koju sprovodi Opština Herceg Novi.

Sade mimoze

-Moja porodica se mimozom bavi još od ’78 godine, a motiv da se prijavim bio je obnova fonda, ali i da pomognem u nastavljanju porodične tradicije. Mi imamo nekih četrdesetak mimoza na dvije plantaže. O mimozi treba brinuti kontinuirano, dešava se da tokom vremena one propadnu, vjetar ih obori, a nakon nekih petnaestak godina više i ne daju rod, kazao je Vujnović.

Naglasio je da njegova porodica nije jedina u ovom poslu, da ima još domaćinstava koja posjeduju plantaže i koja se bave mimozom već duži niz godina, ali i da uprkos tim činjenicama, mimoze je sve manje i manje.

Podsjetićemo, pred početak turističke sezone, u Igalu je u sklopu ove akcije posađeno 30 stabala mimoze.

Najčitanije