20 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi danas obilježava Dan oslobođenja

Herceg Novi danas obilježava 74 godine od kada su borci narodnooslobodilačke vojske – Prve bokeške brigade, Desete hercegovačke brigade i Druge dalmatinske oslobodili od fašističkog okupatora.

Povodom Dana oslobođenja – 28. oktobra, delegacija Opštine Herceg Novi predvođena predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine Opštine Milošem Bigovićem i potpredsjednicima Danijelom Đurović i Milošem Konjevićem, zatim Vojske Crne Gore, predstavnika parlamentarnih stranaka i boračkih udruženja položila je vijence na spomen obilježja na Sat kuli, kod manastira Savina i kod spomenika Bezmetković.

Proslava Dana opštine HN

Radili smo za SVE građane, bez razlike, za sve krajeve naše opštine – vjerujući da je dobar samo ravnomjeran razvoj, koji nikoga ne isključuje, poručio je predsjednik Opštine Herceg  Novi Stevan Katić na današnjoj svečanoj sjednici SO.

“Postavili smo jasne prioritete za godinu koja je pred nama. Najznačajniji je, svakako, izgradnja nove Autobuske stanice u Igalu gdje smo završili idejno projektno rješenje i očekujem u toku 2019 godine da radovi na izgradnji započnu, čime ćemo rješiti jedan od najznačajnijih problema za naš grad.

Poluostrvo Luštica i zaleđe najveći su potencijali za dalji razvoj. Preduslov je svakako izgradnja puteva, što će biti višemilionski i višegodišnji poduhvat. Izgradnja putne i vodovodne mreže na Luštici izvjesna je i biće realizovana u saradnji sa investitorima i državom. U toku je tender za izradu glavnog projekta regionalnog puta na poluostrvu, a slijedi i za projekat snabdijevanja vodom čime konačno otpočinjemo proceduru za rješavanje ovog značajnih pitanja za život svih stanovnika Luštice.

Nastavljamo izgradnju i uredjenje šetališta duž naše obale,gdje ćemo do kraja ove godine završiti sa popločavanjem na  dionici od restorana mimoze do Galeba,a paralelno sa tim radimo projekat nastavka rekonstrukcije od Galeba do Titove vile. Takođe nastavljamo i sa izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže u mnogim naseljima na teritoriji naše opštine,a paralelno sa tim se i dalje suočavamo i riješavamo probleme iz predhodnog perioda na izradi glavnog kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda gdje je naša Opština dovedena u nezavidan položaj usled lošeg upravljanja projektom od onih koji su u predhodnom periodu  bili zaduženi za to.

Namjeravamo da, korak po korak, riješimo problem nedostatka parking prostora izgradnjom parking garaža,gdje sagledavamo sve mogućnosti,a krećemo i u rekonstrukciju pijaca u Herceg Novom i Igalu koje su predhodnih godina bile u jako lošem stanju. One će postati uređeno mjesto za prodaju lokalnih proizvoda, konačno usklađeno sa kulturološkim i turističkim značajem pijace za mediteranske gradove.

Planiramo uređenje  i osvjetljenja Starog grada i tvrđava kao i rekonstrukciju glavne Njegoševe ulice,jer ulice i stepenice kojima su hodili velikani zaslužuju da im se posvetimo sa posebnom pažnjom.

Katic svecana sjednica – foto RHN

Briga o ranjivijim članovima zajednice ostaje naše trajno usmjerenje.  Slijedi izgradnja i trajno rješavanje pitanja prostora za rad Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kroz projekat na kojem Opština sarađuje sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.

 

Posvećeno nastavljamo da radimo na onome što je neizostavan dio zdravog društva – njegujemo umjetničke i kulturne domete, stvaramo preduslove za bavljenje sportom, podržavamo obrazovanje, podstičemo stvaranje novih vrijednosti. Imaćemo nove simbole, grb i zastavu dostojne kraljevskog grada.

Uprava smo koja prati dinamičan razvoj grada. Sarađujemo sa svima koji žele odgovorno da ulažu u Herceg Novi, nastojimo da sklopimo nova, pouzdana parnerstva, uklanjamo poslovne barijere. Dok očekujemo usvajanje Prostorno urbanističkog plana opštine, radimo na strategijama koje će ga pratiti, novim projektima i odlukama.

Herceg Novi ostaje pouzdan partner gradova Evrope. Svoju sposobnost, znanje i odgovornost potvrdili smo realizacijom više prekograničnih projekata, a poziciju ćemo učvrstiti novim aplikacijama.

Činjenica je, za razvoj su neophodni državni projekti. Opština Herceg Novi, nažalost, zbog sve jače centralizacije odlučivanja i raspolaganja imovinom, ima značajno limitirane mogućnosti,te smo kao ozbiljan grad u ovoj državi imali veliki broj primjedbi na predloge zakona koji na žalost u velikom broju slučaja nisu prihvaćeni. Očuvanje Bolnice Meljine i Instituta Igalo, ukidanje putarine na međudržavnoj saobraćajnici Meljine – Petijevići, obilaznica oko Herceg Novog, izgradnja škole u Igalu, sanacija tvrđave Kanli Kula, razvoj kruzing turizma samo su dio pitanja gdje očekujemo konkretan i brz odgovor od strane države.

Ponesite danas sa sobom ovu poruku: Herceg Novi je grad u kojem se radi po mjeri građana” – poručio je Katić.

Dodjeljena Oktobarska nagrada i Povelja

Odluka o ovogodišnjim dobitnicima Oktobarskih nagrada i Povelje Herceg Novog donesena je jednoglasno, podsjetio je na svečanoj sjednici SO HN predsjednik žirija dr Nenad Sekulić.

Dobitnice Oktobarske nagrade su Olivera Doklestić, za zaštitu i promovisanje kulturne ostavštine grada, i Zorica Drakulić Vidaković, za humanitarni rad, dok je Povelja pripala Tanji Bošković.

Novčani dio nagrade Zorica Drakulić Vidaković podjelila na osam porodica

Zorica Drakulić Vidaković je na osam porodica za koje zna da im je potrebna pomoć raspodijelila novčani dio (1800 eura) najvećeg gradskog priznanja.

Sredstva su namjenjena za lijekove, hranu, drva za ogrijev, za plaćanje računa, riječju za sigurniji i mirniji život!

Najčitanije