33 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi dobija adrenalinski poligon za bicikliste i stazu kroz Sutorinu

iz idejnog rješenja planirani poligon

Herceg Novi će dobiti specijalni, adrenalinski poligon za bicikliste “Pump Track”, čija izgradnja je planirana na kraju Igala, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika opštine Herceg Novi.

Kako se ističe, radi se o novom sadržaju za sve koji traže uzbudljiv, drugačiji način za provođenje slobodnog vremena, a biće izgrađen zahvaljujući podršci koju je projekat Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog dobio iz evropskog programa prekogranične saradnje.

“Agencija je završila idejno idejno rješenje za ovaj poligon, koji će činiti specijalno dizajnirana talasasta staza ukupne površine oko 700 kvadrata. Osim toga, radi se na uređenju lokacije na kojoj je planirana realizacija ovog projekta – izgrađen je potporni zid uz Ulicu dr Svetozara Živojinović, uz koju će biti izgrađen poligon, a u toku je prva faza proširenja te ulice u dužini od oko 300 metara. Takođe, urađene su instalacije za javnu rasvjetu i biće postavljeni novi stubovi. Riječ je o radovima koji finansira Opština Herceg Novi, a koji su od značaja koliko za projekat, toliko i za mještane ovog dijela grada”, navode u Katićevom kabinetu.

Dodaju da će “Pump track” biti izgrađen u okviru projekta Ćiro II, kojim se predviđa revitalizacija trase nekadašnje uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi, za potrebe stvaranja atraktivnih pratećih sadržaja koji prate formiranje pješačko-biciklističke staze.

“Ovaj projekat ukupne vrijednosti oko 600.000 eura odobren je i biće finansiran u okviru Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Potpisivanje ugovora očekuje se krajem ovog mjeseca, a sve planirane aktivnosti će biti realizovane tokom naredne dvije godine”, naglašavaju.

Prema idejnom rješenju, stazu će činiti neprekidna petlja ravnina i uzvisina po kojoj se može voziti i bez pedaliranja, što će omogućavati zabavnu i sigurnu sportsku aktivnost.

“Biće pogodna za sve veličine bicikala, skejtbordova, koturaljki, rolera, trotineta i slično, a namijenjena različitim kategorijama korisnika- od amaterskog do profesionalnog, za sve starosne grupe”, ističu u Kabinetu predsjednika opštine.

Kako kažu, “Pump track” je zamišljen kao savršen za učenje temeljnih vještina i trikova, kao i za trening vrhunskih biciklista, jer zahtijeva okretnost i brzinu.

iz idejnog rješenja

“Umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se na stazi pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore – dolje. Ovaj inovativan princip kretanja čini stazu atraktivnom i drugačijom od sličnih igrališta i sportskih terena”, ukazuju u Katićevom kabinetu.

Dodaju da planirana geometrija staze čiji je zastor od asfaltnih površina određuje na lokaciji i tzv. zelena ostrva nepravilnog oblika, formirajući jedinstvenu strukturu sportskog poligona.

“Imajući u vidu primarni cilj projekta kojim se planira revitalizacija koridora trase nekadašnje uskotračne željezničke pruge, kroz planiranje dodatnih sadržaja privremenog karaktera u funkciji sportsko-rekreativnih aktivnosti i ugostiteljskih sadržaja, ovaj prostor će se svojim potencijalima afirmisati kao atraktivno mjesto koje treba da privuče široki spektar korisnika i doprinese obogaćenju turističke ponude Herceg Novog”, navode iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Osim “Pump track” staze, sportsko-rekreativni kompleks činiće još i pristupna staza, privremeni ugostiteljski objekat sa terasom, uz koji je predviđen punkt za izdavanje bicikala i ostale atestirane opreme neophodne za korišćenje poligona, kao i informativna tabla, info-tabla (totem) sa “touch screen” ekranom i ostali urbani mobilijar (zaštitna ograda, klupe, korpe za otpatke i slično).

“Planirano je i rješavanje pitanja odvođenja atmosferskih voda, kao i adekvatno ozelenjavanje tj. sadnja stabala zimzelenog hrasta koji će svojom krošnjom stvarati neophodnu hladovinu budućim korisnicima ovog prostora”, naveli su.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog će u okviru projekta Ćiro II obilježiti nekadašnju trasu stare željezničke pruge na potezu od Zelenike do Sutorine i postaviti info-table na važnim mjestima.

“Takođe, u okviru ovog projekta će biti izgrađena dvosmjerna biciklistička staza od tržnog centra HDL ka Sutorini do nekadašnjeg motela Vinogradi, sa posebnim krakom koji će se odvajati kod motela Pavlović, zatim trasom nekadašnje pruge do zgrade bivše željezničke stanice u Sutorini. Na toj trasi će biti postavljeno nekoliko elemenata biciklističkih prepreka, koje će moći da isprobaju oni malo spremniji”, najavljuju iz Kabineta predsjednika opštine.

Napominju i da je Opština Herceg Novi u proteklom periodu značajno ulagala u seosku putnu infrastrukturu u tom dijelu grada, sa ciljem sanacije i osposobljavanja puteva koji spajaju Sutorinu i Mokrine. Cilj tih radova je, kako kažu, da građanima bude omogućena mnogo brža komunikacija između dva dijela grada, jer će umjesto sadašnjih 22 morati da pređu samo oko sedam kilometara.

“Imajući u vidu da je prvi adrenalinski park u Herceg Novom izgrađen na Vrbanju, drugi će biti u Igalu, kao i da će biti izgrađena biciklistička staza kroz Sutorinu, sva pomenuta ulaganja učiniće da bude povezana i zaokružena ponuda adrenalinskih aktivnosti u opštini”, poručuju iz Katićevog kabineta.

Najčitanije