16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi domaćin radionice za mlade filmske kritičare

Foto Miloš Samardžić

Osam studenata filmskih akademija i srodnih fakulteta iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, ovih dana borave u Herceg Novom, gdje gdje u Kući nobelovca Iva Andrića učestvuju u edukativnom programu za mlade filmske kritičare. Radionicu je organizovao hercegnovski Filmski festival u okviru Mreže festivala Jadranske regije, a uvrštena je u program 54. Praznika mimoze.

Selektor i domaćin radionice je crnogorski reditelj Dušan Kasalica, a predavači su Mirza Skenderagić iz Bosne i Hercegovine, Nino Kovačić iz Hrvatske i Maša Seničić iz Srbije. Program je počeo 24. februara, kada je učesnike pozdravila i rukovoditeljka industry programa Sarajevo film festivala, Maša Marković, a traje do sjutra.

“Cilj je da se okupe mladi ljudi iz partnerskih zemalja, koji će kroz četiri dana, predavanja i radionice raditi na svojim kritikama, što podrazumijeva kritike filmova koji su dio programa Mreže festivala Jadranske regije”, objasnio je selektor programa, reditelj Dušan Kasalica.

Polaznici su odabrani na javnom konkursu, a rezultat programa će biti njihove kritike koje će biti predstavljene na svim festivalima iz Mreže festivala Jadranske regije.

“Puno smo ovih dana pričali o kritici u regionu i koji je zapravo nedostatak i nedovoljna vidljivost kritike,  posebno u našim okvirima. U Crnoj Gori da i ne govorim jer to je možda i najekstremnije izraženo, dok je u drugim zemljama bolja situacija jer ipak postoje i portali i časopisi. Sve je to neraskidiva mreža sa filmskom industrijom i naravno da je jedan od ciljeva ove radionice da se proširi ideja o potrebi i vidljivosti filmske kritike, posebno kod mladih ljudi. Naravno da je uvjek dragocjeno imati ovakvu priliku za regionalnim umrežavanjem, jer mi i jesmo najupućeniji jedini na druge i ta saradnja je neraskidiva”, istakao je Kasalica.

Za polaznike je ova radionica važna jer su imali priliku da spajaju svoja znanja, zajedno komentarištu filmove, druže se sa ljudima koji imaju ista interesovanja, kao i da uče od stručnih ljudi, istakla je Isidora Mitri, studentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu.

“Svi smo se nekako pronašli i govorili o filmovima, uspjeli da nađemo zajedničke teme, da učimo jedni od drugih, da se upoznajemo, s obzirom da smo svi iz različitih zemalja ovo je bila super prilika da širimo svoja poznanstva”, rekla je Mitri.

Ovo je drugi put da je edukativni program za mlade filmske kritičare organizovan u Herceg Novom, kao jedan od segmenata Mreže festivala Jadranske regije koja okuplja pet regionalnih festivala filma: Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd, Ljubljanski filmski festival i Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival. Mrežu podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.

Na programu 54. Praznika mimoze danas je novski mjuzikl “San o Boki”, u dvorani “Park” od 20 časova, sjutra na istom mjestu od 19 časova književno veče sa Vedranom Rudan, a 01. marta od 20 časova predstava “Eling” Beogradskog dramskog pozorišta.

Najčitanije