-1 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – domaćina prve vježbe reagovanja u slučaju zemljotresa

Opština Herceg Novi

U Herceg-Novom će biti organizovana štabna vježba na temu zemljotresa, a na čemu će Direktorat za vanredne situacije sarađivati sa Opštinom, kao i svim članovima Tima za upravljanje vanrednim situacijama, dogovoreno je u petak održanom sastanku ovog Tima kojim rukovodi predsjednik Opštine Stevan Katić.

Herceg-Novi je izabran za domaćina prve ovakve vježbe u Crnoj Gori kao prva opština koja ima usvojen lokalni Plan zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa, kao i zbog odlične saradnje opštinskog Tima i Direktorata za vanredne situacije, informisali su hercegnovske jedinice Direktorata.

Štabna vježba (tzv. table top exercise) će biti organizovana 22. i 23. januara 2020. godine, u okviru prekograničnog projekta „Three Watch Out“ na kojem su partneri Italija, Albanija i Crna Gora. Scenario vježbe će biti katastrofalni zemljotres, a cilj je provjera procedura aktiviranja svih nadležnih službi, traženja državne i međunarodne pomoći, kao i funkcionalnosti opštinskog plana. Vježba planirana u hotelu „Palmon bay“ okupiće oko 50 predstavnika organa, službi i preduzeća iz Herceg Novog i Crne Gore čije koordinisano djelovanje je od presudnog značaja u vanrednim situacijama.

Sastanak Tima održan je u cilju analize situacije u vezi sa zemljotresima u regionu, koji su se značajno osjetili i u našem gradu. Nedavni potresi opomena su da je potrebno provjeriti i ažurirati planove i procedure, te nastaviti sa obukama ljudstva i nabavkom opreme radi što bolje spremnosti za djelovanje u slučaju potrebe, zaključeno je na sastanku. Poručeno je da su svi članovi Tima u pripravnosti, te potvrđena dobra međusobna saradnja.

Kako se moglo čuti, Opština Herceg-Novi ima Plan zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa koji je usklađen sa Nacionalnim planom, ali ovaj dokument je potrebno usaglašavati sa situacijom na terenu, kao i raditi na boljoj edukaciji, kako građana svih uzrasta, tako i predstavnika institucija i privatnog sektora. Ocijenjeno je da će najavljena štabna vježba zasigurno doprinijeti unapređenju planova i praksi u ovoj oblasti, zbog čega će u njoj učestvovati svi članovi opštinskog Tima za upravljanje vanrednim situacijama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine Herceg-Novi, Direktorata za vanredne situacije, Službe zaštite i spasavanja, Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, Centra bezbjednosti Herceg-Novi, Crvenog krsta Herceg Novi, Doma zdravlja Herceg Novi i lokalnih komunalnih preduzeća.

Najčitanije

rsojevka