16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Fokus na gradnji bez zauzimanja novih prostora

Herceg Novi: Fokus na gradnji bez zauzimanja novih prostora
Herceg Novi – foto shutterstock

Izmjene i dopune Prostorno urbanističkog plana (PUP), krovnog strateškog plana razvoja grada, kako tvrdi arh. Ranko Kovačević, savjetnik za arhitekturu i urbanizam u Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog i rukovodilac opštinske komisije za postupak donošenja PUP-a nadomjestiće nedostajućih 50 detaljnih urbanističkih planova.

Kovačević, koji je ujedno i član Savjeta za reviziju Prostornog plana u državnoj komisiji, smatra da bi Vlada mogla usvojiti plan do 1. januara 2024. godine, a građani bi već dogodine mogli da ispunjavaju potrebe za gradnjom i planiranjem svog prostora. U fokusu izmjena i dopuna PUP-a vodilo se računa o potrebama mladih ljudi.

– Moramo gledati interese mladih koji odlaze iz grada, a da bi se zadržali treba da se bave nekom djelatnošću i da se svojim stanovanjem vežu za ovaj grad. Neophodno je bilo da napravimo nešto za svoj grad da bi ljudi mogli da privređuju – kaže Kovačević dodajući da je predviđeno da se u postojećem urbanom ambijentu pronađu lokacije za stambenu izgradnju.

– Naš stav u teoriji “kompakt siti” je da se stambenom izgradnjom ne zauzimaju nove teritorije, nego da se ostane u postojećem urbanom tkivu ili u seoskom području. Fokus je da se tamo gdje postoje određena naselja i grupacije može pridružiti određenoj mreži energetike, vodovoda, kanalizacije i slično – pojasnio je Kovačević dodajući da je cilj izmjena da se ne osvajaju nova područja prostora i uništavaju prirodni resursi, već da se postojeće proširi. Smatra da je Sutorina jedna od takvih lokacija.

– Primjer je Sutorina, a ne Sutorinsko polje, jer ono nikada i nije bilo naseljeno. Vlažnije je, ima oštriju klimu. Na istočnoj strani Sutorinskog polja, imamo brdo, Čenića glava, tri brijega, koji su osunčani. I tu bi trebalo da idemo na otvaranje mogućnosti izgradnje i dalje, obodom Poda, dijelom Kuta, zaleđem Đenovića, Baošića, rivijere. Ono što je već osvojeno kao gradsko tkivo, samo da se dijelom proširi – ukazuje Kovačević. Ipak, upozorava da predloženim rješenjima svima treba dati jednaku šansu za izgradnju.

– Ne možemo u jednom dijelu grada, u nekom seoskom području, nekome odobriti tri parcele, jer ovo nije plan koji gleda pojedinačne slučajeve, da ne bi bili neki privilegovani, a neki čekali sljedeći plan – istakao je Kovačević. Suština je da se donošenjem Izmjena i dopuna PUP-a nadomjesti i nedostatak 50 detaljnih urbanističkih planova na polovini teritorije opštine gdje zbog nepostojanja planskih dokumenata nije moguće graditi.

– Prostorni plan kao krovni dokument morao bi da pruži uputstva i za različita područja, kao što u jednom detaljnom planu znate o kakvom se području radi, kakav mu je karakter, kakva mu je izgrađenosti, namjena i date mu uslove za izgradnju, veličinu objekata, spratnost, a to je teško za cijelu Opštinu – kazao je Kovačević.

Na izmjene PUP-a 600 primjedbi

– Primili smo oko 600 primjedbi na PUP, među kojima i nekoliko primjedbi ispred mjesnih zajednica, crkvenih opština i sve smo pogledali i tu ćemo da damo pozitivnu ocjenu. Bilo je primjedbi na nacrt plana, preduzeća i Inženjerske komore, arhitekata, gdje su nažalost kolege koje su trebale da daju doprinos postavile kočnicu. Neki od dijelova plana su izazvali sumnje i neko je vidio određene oznake za pokrivenost, izgrađenost, a zapravo sve kuda je predviđena izgradnja ima kapacitete koji već postoje u gradu. To je izazvalo zabunu, a sigurno da predviđena izgradnja ni u najmanjem gledanju ne može da omogući pretjeranu izgradnju, drugu Budvu ili slično – objasnio je Kovačević.

/K. Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije