15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi najvećim priznanjima nagradio predanost, nesebičnost i značajan doprinos…

Najveća nagrada koju dodjeljuje Herceg Novi u ;etvrtak je na svečanoj sjednici povodom Dana opštine uručena damama koje su zavrijedile priznanje za izuzetne rezultate u radu, stvaralaštvu i najviša dostignuća.

Ružica Zelenika dobila je Oktobarsku nagradu za bezuslovan, predan i jedinstven rad u Patronažnoj službi, Višnja Kosović za izuzetan naučni, filosofski i književni doprinos, a Ljiljana Krstić za značajan doprinos u unaprijeđenju položaja djece, mladih ometenih u razvoju i lica sa invaliditetom, kao i u realizaciji javnih politika u oblasti invalidnosti u Herceg Novom i Crnoj Gori.

Ružica Zelenika kazala je da je izuzetna čast dobiti takvo priznanje. Ona je ispričala da je cijeli radni vijek provela u Herceg Novom  – gradu sunca, skalina i velikog srca, da je nesebično dala cijelu sebe u životni poziv, što joj se višestruko vratilo.

“Moja skromna poruka svim ljudima koji rade sa djecom, ako mi dozvolite na smjelosti: gledajte širom otvorenih očiju, raširite ruke sa srcem na dlanu, prema svakom djetetu. Volite ih i hrabrite i nikad ne zaboravite da su djeca najljepši biseri, najmirisniji cvjetovi i najveća bogatstva koja daruje ovozemaljski život” poručila je Zelenika.

Višnja Кosović je kazala da se auditorijumu ne obraća prvi put radi neke nagrade, ali da je danas prvi put da se tim povodom obraća u svom gradu, njenom zavičaju po izboru.
“Sve što je sadržaj čovjekovog života i ljudske kulture da bi postalo vrijednost, predmet je čovjekovog vrednovanja. Nagrade trebaju biti najsuptilniji izraz vrednovanja čovjekovog rada i stvaralaštva. Nagrađivanjem se izdvaja ono nagrađeno i daje mu se privilegija uzoritosti. Tako nastaju selektovane vrijednosti, te tako shvaćeno nagrađivanje vrjednosni je i moralni čin, to posebno želim da naglasim. Zato je velika odgovornost i na onima koji nagrađuju i na onima koje nagrade primaju. Samo dobro odmjereno i saznajno utemeljeno i razborito nagrađivanje, postaje vrijednosni čin i potvrda visokih kulturoloških standarda. Zahvaljujem svima od srca”, kazala je Kosović.

Ljiljana Кrstić nagradu je posvetila svojoj djeci, Dragani i Miroslavu.

“Ova nagrada je jedna velika obaveza da se trudim i dalje. Godine prolaze ali ne dajmo se, idemo dalje. Nailaze novi projekti i kada su tu sa nama predstavnici lokalne uprave kao naše, koji nam daju podršku i podstrek kada nam je najteže. Bitno je da čovijek nikada ne ostane sam jer samoća je najteža. Jedino tako, kao tim, smo jači i jedino tako možemo da idemo dalje. Smatram da ću imati volje, snage, želje da opravdam nagradu”, kazala je Krstić i poručila da su djeca vojska najjača.

Dodjela nagrada HN

Povelja Herceg Novog za životno djelo posthumno je dodijeljena Dragoljubu Đuručiću, a primila je njegova sestra Ljiljana Živković.

Najuspješniji student grada u ovoj godini je Stefan Janičić, student šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad koji je tokom dosadašnjih studija nizao desetke, a istakao se i svojim angažmanom u periodu pandemije i naučnim radovima.
Zahvaljujući se na  nagradi, Stefan je poručio:

“Nadam se da ću i budućnosti svojim radom na najbolji mogući način predstavljati Herceg Novi. Srećan nam Dan oslobođenja grada”.

Odluku o Oktobarskoj nagradi i Povelji donio je Žiri u sastavu: predsjednik Nikola Samardžić i članovi Bojana Smiljanić, Dušanka Кovačević, Ana Zambelić-Pištalo, Slavica Božović, Jovanka Stojanović, Emina Huić, Dragan Janković i Vladimir Кosić.

Najčitanije