16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg-Novi, nova turistička destinacija na Kulturnoj ruti Savjeta Evrope

Orjen – foto V.Ilic

Turistička organizacija Herceg Novi konstantno radi na povećanju vidljivosti turističkog potencijala Grada  na emitivnim tržištima Zapadne Evrope, te na diverzfikaciji  ponude u što više pravaca kako bi bili prepoznati u širokoj lepezi ciljnih grupa.

Zbog obaveze i želje da unaprijedi turistički proizvod kreiran kroz projekat „Cycling Rural“ (2019 – 2021) koji je finansiran iz fondova EU,  u decembru 2021, iz Turističke organizacije  iskazan je interes za ulazak  Grada u mrežu 150 destinacija iz četiri evropske države (Austrija, Njemačka, Švajcarska, Italija)  koje čine Kulturnu rutu Savjeta Evrope – Via Habsburg. Ruta je sertifikovana 2014. god u Beču (Austrija).  U julu 2022, stigla je  potvrda potpisana od predsjednika rute, gospodina Reinholda Sahla da je zvanično prihvaćena kandidatura Herceg Novog, te da je Turistička organizacija nosilac, a Crna Gora dio mreže ove Kulturne rute.

Različiti oblici habzburškog nasljeđa iz dugog perioda njihove vladavine evropskim prostorima, zajednička su nit koja povezuje gradove, regije i države u cilju stvaranja jednog snažnog  turističkog  brenda. Ljubitelji istorije, kulture, istraživanja, avanturizma, mogu odabrati željena mjesta u mreži Via Habsburg destinacija, posjetiti ih, te uživati u širokom spektru ponude svake od njih, koja zasigurno obuhvata i  kulturnu baštinu, a ne mora biti vezana isključivo za perod austrougarske vladavine.

Orjen Ž.S. Stone heart on dry stone walling road

Hercegnovska ulaznica za jednu od 48 Kulturnih ruta Savjeta Evrope je priča naslonjena na istorijsku činjenicu o dolasku princa Rudolfa Habsburga na Orjen 1888.god, koja je kao zanimljivost obrađena na info tabli postavljenoj na Orjenskom sedlu pri samom kraju mtb. trase „Salty and Sweet“  opremljenoj i promovisanoj  kroz EU projekat „Cycling rural“. Poznato je da je kontroverzni princ, osim što je oponirao  svom moćnom ocu,  bio i strastveni ornitolog. Pretpostavka je da je na Orjen došao zbog posmatranja ptica, te u privatnu posjetu vojsci južnog dijela Carevine. Zbog njegovog lakšeg uspona na Veliki kabao – vrh planine,  prokrčena je staza koja se smatra  najstarijom planinarskom stazom u Crnoj Gori.

Generalna Skupština Via Habsburg, ocijenila je zanimljivom obrazloženje kandidature Herceg-Novog za ulazak na ovu Kulturnu rutu Savjeta Evrope. Činjenica da je turistički proizvod formiran kroz  „Cycling Rural“  finansiran sredsvima EU;  spajanje različitih ponuda u jednu sveobuhvatnu i atraktivnu (sporta – montbikinga, kulturne, prirodne baštine i zanimljivih priča od kojih je jedna inspirisana posjetom habzburškog princa); te želja Turističke orgnizacije da unaprijedi vidljivost kroz projekat postignutih rezultata, uticala je da Generalna Skupština donese pozitivnu odluku. Herceg Novi će kao nosilac ove rute biti zastupljen u promo materijalima, te vidljiv na websiteu Kulturne rute Savjeta Evrope.

Orjen foto Ž. Starčević

Iz Turističke organizacije zahvaljuju subjektima lokalne uprave koji su proteklih godina  kroz svoj rad  skrenuli pažnju na dolazak austrougarskog prestolonasljednika na Orjen, doprinijeli da priča bude prepoznata kao zanimljiva i postavljena na info tablu finansiranu iz EU projekta, što je bio razlog za predaju kandidature Herceg Novog za Kulturnu rutu Via Habsburg. Takođe, iz Turističke organizacije zahvalnost duguju službenicima Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma,  koji su priču o princu ocijenili značajnom i pomogli oko komunikacije sa nadležnima za rutu u Beču.

Najčitanije