14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena ulica, Dani Beograda, Noćna spenza i Picigin ovog vikenda u Herceg Novom

Picigin – Igalo

Tokom drugog vikenda 53. Praznika mimoze očekuju nas zabavni programi na otvorenom: Otvorena ulica u Igalu, Noćna spenza na Gradskoj pijaci u Starom gradu, a Picigin na plaži „Rafaelo“.

Otvorena ulica biće održana u subotu, 26. februara od 10.30 do 14 časova, na Šetalištu u Igalu, tačnije na potezu od Omladinskog parka do platoa kod „Pošte“.

Nastupiće klapa Castel Nuovo i sastav Trio Mare, kao i mažoret klub „Lili“. Goste Praznika mimoze pozdraviće još jednom delegacija iz slovenačkog Novog Mesta: vinari iz Trške gore, Udruženje za njegovanje tradicije Dolenjska i članovi Folklornog društva „Kres“. Dio svoje ponude predstaviće i ugostitelji iz Igala, koji su se odazvali pozivu organizatora.

U okviru manifestacije Dani Beograda, koja je dio Praznika mimoze zahvaljujući Turističkoj organizaciji Beograda kao partneru, predstoji nam Noćna spenza. U subotu, 26. februara od 19 časova na novskoj gradskoj pijaci će se predstaviti Beogradski noćni market i „Gradske pijace Beograd“.

„Pijaca uveče, to je za Herceg Novi možda neobično, ali za velike gradove je već uhodana stvar. Tako da – u subotu od 19 do 22 časa na gradskoj pijaci nesvakidašnje okupljanje gostiju iz Beograda i izlagača hrane i domaćih proizvoda iz našeg grada. I pored velike mogućnosti da sutra veče pada kiša, Noćna spenza će biti održana, a očekuje vas topla dobrodošlica“, poručuju organizatori iz JUK „Herceg-fest“ koji su ovaj događaj pripremili zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda i preduzećima „Gradske pijace Beograd“ i „Komunalo stambeno Herceg Novi“.

Noćna spenza

Izlagači su: „100% Samo voće – domaće voćne rolnice“, „Honey bee good – proizvodi od meda“, „Čarna – prirodna kozmetika“, „Kika – unikatni art dekupaž poslužavnici“, „Ajvar s juga – domaći ajvar i slatko“. Pridružiće im se i neki već poznati i neki novi učesnici sajmova i bazara u našem gradu. Degustaciju lokalnih delicija prirediće žene Baošića okupljene u Udruženju „Fešta“, a vruće priganice Udruženje žena „Mala sirena“ iz Baošića. Za dobar štimung zadužen je DJ Brkati, koji je čest izvođač na manifestaciji Beogradski noćni market.

Atraktivni Picigin na programu je u nedjelju, 27. februara. Loptica, ili balun, će letjeti od ruke do ruke iznad novske plaže „Rafaelo“ od 11 časova.

Ljepota ovog događaja, koji je već nekoliko godina neizostavan dio Praznika mimoze, je u okupljanju i druženju, pa će učesnike i publiku zabavljati klapa Kaše.

Picigin se igra na pješčanoj plaži, u plićaku, lopticom veličine dlana ili manjom. Osnovna pravila su jednostavna: pet igrača u moru dodaje se loptom udarajući je dlanovima, nastojeći pri tom da lopta ne dodirne morsku površinu ili tlo plaže. Cilj igre je da se loptica što duže drži u igri, da se sve to začini što atraktivnijim potezima i da se igrači, kao i publika, dobro zabave.

Drugi program u okviru Dana Beograda je kamerna kabaretska predstava „Vodič kroz srpski mentalitet“, urađena prema knjizi Moma Kapora, po dramskom tekstu koji je priredila glumica Vjera Mujović. Predstava koja za cilj ima njegovanje boemskog duha Skadarlije će biti izvedena 28. februara od 20 časova u Gradskoj kafani.

„Ova predstava na najbolji način objašnjava srpski narod i način života kroz ironičan i duhovit glas o tome šta Srbi vole a šta ne vole, kome se dive a koga preziru, šta vole da jedu i šta piju, kako provode svoje slobodno vreme, o čemu sanjaju i u šta veruju“, kažu iz Turističke organizacije Grada Beograda i dodaju da će se u programu koji predstavlja nostalgičan pogled na Beograd pronaći gosti iz cijelog regiona.

Ulaznice po cijeni od 10 eura možete kupiti u Gradskoj kafani, a za rezervacije i više informacija možete pozvati broj: 068 005 111.

Takođe, ovog vikenda na programu Praznika mimoze je predstavljanje knjige „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“, autora dr Mirjane Blagojević. Autorka će o knjizi govoriti sjutra, 26. februara u Paviljonu Gradske muzike, od 19 časova, obavještavaju iz Javne ustanove Gradska biblioteka i čitaonica i pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže.

Najčitanije