12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi ozvaničio saradnju sa portugalskim gradom Estareja

Estareja potpisivanje memoranduma sa HN

Opština Herceg Novi ozvaničila je prijateljstvo sa portugalskim gradom Estareja, memorandumom koji su juče potpisali predsjednici dvije opštine, Stevan Katić i Diamatino Sabina. Kako je poručeno nakon potpisivanja, Memorandum o prijateljstvu i saradnji će produbiti i učvrstiti veze, sa namjerom budućeg bratimljenja između dvije opštine.

Prijateljski odnosi između Estareje i Herceg Novog traju već nekoliko godina, a uspostavljeni su pod okriljem prekograničnog projekta “TIPS4EU”. Partnerstvo na projektu omogućilo je dvjema opštinama da steknu uvid u prostorne i socio-ekonomske osobenosti, kao i afinitete druge strane. Partneri su se potom odlučili na potpisivanje Memoranduma, imajući u vidu značaj učvršćivanja saradnje i prijateljstva između evropskih opština, sa akcentom na razmjenu iskustva u različitim oblastima razvoja i promovisanja međukulturnog dijaloga.

„Kao čelnici gradova, mi treba da razvijamo međunarodnu saradnju, imamo obavezu da budemo otvoreni prema drugim gradovima i njegujemo prijateljstvo. Uvijek imamo mnogo da učimo jedni od drugih“, poručio je predsjednik Opštine Estareja Diamantino Sabina.

Kako je kazao, Herceg Novi i Estareja imaju dosta geografskih i kulturnih razlika, ali i sličnosti. Oba grada su uz more, odnosno okean, ljudi su sličnog mentaliteta – otvorenog uma i gostoljubivi.

„Svi smo mi isti ako nam je srce na istom mjestu. Siguran sam da će ovo biti bogata saradnja u kojoj ćemo se odlično razumjeti, iako govorimo na drugačijim jezicima“, poručio je Sabatina.

Estareja potpisivanje memoranduma sa HN

On je pozvao čelnike Herceg Novog da uzvrate posjetu, kako bi se bolje upoznali sa mogućnostima i oblastima u kojima je moguće povezivanje.

Značajan prostor za saradnju postoji u oblasti kulture, imajući u vidu da gradovi imaju dosta sličnosti kada je u pitanju kulturna ponuda.

„Estereja je grad koji takođe ima svoj karneval, nešto slično našoj Mimozi, takođe imaju street art festival. Zanimljivo je i da u oba grada postoje kuće dobitnika Nobelove nagrade, u Estereji Egasa Moniza koji je nagrađen za medicinu, a u Novom književnika Iva Andrića“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Estareja potpisivanje memoranduma sa HN

Kako je dodao, plan je zajedničko učešće u apliciranju za sredstva iz međunarodnih fondova, kroz koje će dva grada pokušati da obezbijede finansijsku podršku za brojne projekte.

Potpisivanje Memoranduma sa Esterejom je nastavak aktivne saradnje Herceg Novog sa brojnim lokalnim upravama, u okviru koje su tokom protekle dvije godine potpisani sporazumi o prijateljstvu i bratimljenju sa gradovima iz Kine, Rusije, Zapadne Evrope i regiona. Krajnji cilj ove prakse je što bolje korišćenje mogućnosti za saradnju, razvoj kulturne, ekonomske, turističke, naučne saradnje, kao i saradnje u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, razmjena ideja i iskustava, te bolje razumijevanje kulturnih, etnografskih i društvenih vrijednosti.

 

Najčitanije