23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi povezan na regionalni vodovod

Herceg Novi -foto TO HN

Priključenjem opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem uspješno je okončana prva faza izgradnje regionalnog vodovodnog sistema, kojom su sve opštine Crnogorskog primorja povezane u jednu tehničko-tehnološku cjelinu.

Realizacijom ovog projekta stvoreni su uslovi za isporuku 200 l/s vode visokog kvaliteta za područje hercegnovske rivijere, i to 130 l/s za dio od Svete Neđelje do Zelenike, te dodatnih 70 l/s za dio poluostrva Luštica.

Kako navode u Regionalnom vodovodu novim cjevovodom danas su potekle prve količine vode prema hercegnovskoj opštini.

“Izgrađeno je 3,2 km novog cjevovoda i optičke infrastrukture na teritoriji opštine Tivat, čime je na sistem povezan ranije izgrađeni dio Regionalnog vodovoda iz ‘80-tih godina prošlog vijeka (oko 9 km cjevovoda na području opštine Herceg Novi, rezervoar ‘Zelenika’, kao i podvodni cjevovod ka poluostrvu Luštica). Za realizaciju ovog projekta, vrijednog 2.100.000 eura, sredstva su obezbijeđena od Regionalnog vodovoda i iz kreditnih sredstava EBRD”, pojašnjavaju u saopštenju.

Kako dodaju, funkcionisanje novog vodovoda rezultat je sastanka koji je održan 16. avgusta u kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, kome su pored predstavnika hercegnovskog “Vodovod i kanalizacija” prisustvovali i predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić, v.d. izvršnog direktora Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković, kao i tehnički direktor Ivan Špadijer.

“U skladu sa dogovorom postignutim na navedenom sastanku potpisan je 31. 08. 2022. godine, ugovor između DOO “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Budva i DOO “Vodovod i kanalizacija” Herceg Novi. Do hercegnovske opštine, odnosno do naselja Bijela i Kamenari, u periodu izvođenja remonta energetske opreme i pregleda dovodnog tunela između hidroelektrana na Trebišnjici i Dubrovnika, dopremaće se 50 l/s vode čime će se obezbijediti uredno vodosnabdijevanje ovog dijela hercegnovske opštine.

Regionalni vodovod smatra da je ovo samo početak buduće plodne i kontinuirane saradnje”, navode u saopštenju Regionalnog vodovoda.

Najčitanije