7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Himna moru i gradu

Karatoč

Zbirka poezije “Karatoč”, Novljanke Ksenije Matović, u izdanju izdavačke kuće MediSfera iz Beograda, najstariji regionalni knjževni portal „Hiperboreja“ je svrstao među top 10 knjiga za ovu godinu.

“Ovo je za mene bilo veliko iznenađenje. Prosto je nejvjerovatno da svega dva mjeseca od objavljivanja i sa minimalnom reklamom, ukoliko izuzuzmemo nekoliko intervujua, se zbirka, nađe ne samo u ovakvom društvu eminentnih stvaralaca, već bude stavljena u top 10 knjiga za ovu godinu. Zaista više nego veliko priznanje”, kazala je Matović.

“Karatoč“,  ma koliko se činio poput tkanja neke začudne  mreže u kojoj pjevaju čitava jata inćuna, gradovi plove nošeni kurentima vjetrova Boke, kišama koje tuku poput divljih narandži u poznu jesen, bijelim škurama, bužama ruzmarina i bugenvilije, katarkama pobodenim u modro, nebu licem okrenutim jugu, jeste himna moru i gradu. No, to je samo prvi sloj, pojašnjava Matović

Podsjetićemo, da je njena prethodna zbirka “Obol“ koja je objavljena na našem i grčkom jeziku, u izdanju IP Orfeus iz Novog Sada, doživjela dva izdanja, što je za poeziju, kada riječ o ovim prostorima, izuzetna rijetkost.

Recenciju zbirke poezije “Karatoč”, potpisuje ugledna profesorka Svetlana Gradinac, dobitnica nagrade Ben Akiba.

„Pesnikinja je svedok i verodostojni posmatrač koji poseduje veštinu da se u dva – tri poteza, biranim rečima napravi spoj viđenog i doživljenog. U stvaranju slike Ksenija koristi sve da bi izazvala čulne, mirisne, vizuelne i auditivne senzacije. Njeni deskriptivni pejzaži su negde između Dalijevih mrtvih priroda i Lubardinih mediteranskih slika.Sve je u pokretu, bez umora, njene zvučne figure asonance pune su samoglasnika, njeni oksimoroni su efektni: mrtve reči, mleko noći, kolevka nedonosnica, crno sunce….Njena poezija je pomalo zatvorena, hermetična, ona traži pažljivog, posvećenog i senzitivnog čitaoca, udubljenog i obrazovanog, bilježi prof. Gradinac

Ksenija Matović (1973) rođena na Cetinju, osnovnu i srednju školu završila u Herceg Novom. Filozofski fakultet, smjer sociologija, završila u Novom Sadu.

Radila u Novom Sadu u firmi Stylos. Osnivač je književne manifestacije Stylosova agora.

Radila kao novinar listova Dnevnik i Blic, objavljivala članke u časopisu Zemlja, kolumnista beogradskog časopisa MediaSfera. Novinar je i dopisnik lista Dan iz Herceg Novog. Organizator je programa kulture u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom.

Do sada je objavila : Zbirke pjesama:  „Preludij“, IK Slavija, Novi Sad, 1991, „Orfeonautika“, Hercegnovsko pozorište, Herceg Novi, 2013, „Obol“, IP Oerfeus, Novi Sad, 2016. godine,„Obol“, drugo izdanje, paralelno na srpskom i grčkom, IP Oerfeus, Novi Sad, 2016. Potom, na portalu MediaSfera, satiričnu kolumnu „ Škurin“, Portal MediaSfera, Beograd, 2018. i 2019., Poetski zapis „Ostrvo“ (pjesme Krita – κρητικα τραγουδια), 2019, turistički vodič, „Vodič kroz Crnu Goru“, BOOM, Podgorica, Ministarstvo turizma Crne Gore, 2012. na srpskom, engleskom i ruskom jeziku

Za svoj rad, dobila je dva priznanja Podgoričkog art festivala, PAF, Podgorica, 2019 i Udruženja književnika Branko Miljković, Zbornik, Niš 2020.

Živi u Herceg Novom. Majka je devetnaestogodišnjeg Borisa Basare.

/S.Kosić/

Najčitanije