9 C
Kotor

Slušaj online radio

HN – Lokalna uprava podržava zahtjeve radnika Brodogradilišta

Radnici brodogradilišta
Radnici brodogradilišta

Predsjednica opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović sa saradnicima razgovarala je danas sa sindikalnim predstavnikom bivših radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela, Mladenom Krivokapićem.

Za to vrijeme njegove kolege su, kao i prije devet dana, čekale ispred zgrade opštine. Došli su, kako su istakli, da pokažu jedinstvo i podršku svom predstavniku.

Krivokapić je novu predsjednicu opštine želio da upozna sa trenutnom situacijom u kojoj se nalaze radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, za koju smatra da je goruća u opštini Herceg-Novi.

– Ostajemo pri mišljenju da treba podržati sve zahtjeve u cilju pomoći radnicima, rekla je nakon sastanka predsjednica opštine Nataša Aćimović.

-Na sastanku je akcentiran problem kredita. O olakšicama za vraćanje kredita smo već razgovarali sa predstavnicima hercegnovskih filijala poslovnih banaka. Kako su nosioci takvih odluka rukovodioci centrala banaka čije su filijale na prostoru Opštine Herceg-Novi, na današnjem sastanku je zaključeno da će se lokalna uprava pismenim putem obratiti  predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću. Predlog je da se Vujović sastane sa direktorima centrala banaka u Podgorici i da dogovore model koji bi olakšao vraćanje kredita radnika koji se trenutno nalaze u nezavidnom položaju.

Predstavnik radnika je upoznat i sa ostalim aktivnostima lokalne uprave koje se odnose na  podršku zaključaka koje je donijela Skupština opštine Herceg-Novi, kao i zaključaka sa sastanka održanog 6. avgusta sa direktorima hercegnovskih filijala banaka koji su povjerioci kredita radnika Brodogradilišta, rekla je predsjednica opštine Nataša Aćimović i poručila da je lokalna uprava „ spremna i dalje da pruža neophodnu pomoć radnicima u okvirima svojih nadležnosti.“

Radnici brodogradilišta
Radnici brodogradilišta

Dan 45. – Protest radnika se nastavlja  

Krivokapić  kaže da je radnicima veoma važno da im se riješi pitanje odloženog plaćanja kredita.  Bankari su voljni da im izađu u susret, ali im je bitno da bar okvirno znaju koliko će stečaj Brodogradilišta da traje da bi mogli da odobre grejs period.

– Opština nam pomaže u mjeri koliko je to moguće i mi smo zahvalni na tome. Ta pomoć se odnosi na finansiranje prevoza i neke naše dnevne potrebe, rekao je Krivokapić. On je informisao da su radnici prije četiri dana spriječili veliki incident na brodu.

– „Zahvalnost“ za to smo dobili od predsjednika Privrednog suda koji nam je poručio da mi opstruiramo rad u Brodogradilištu. Drugih pozitivnih pomaka nema. Mi smo na kapiji brodogradilišta već 45 dana, tražimo pismene garancije od Vlade, ali ih još uvijek nema. Stečajni upravnik je ostao da radi svoj posao jer je Sud odbio njegovu ostavku. Mi ne opstruiramo nikome rad i ko bude došao, moćiće da uđe u Brodogradilište. Mi ne branimo nikome da radi, samo tražimo naša prava, opisao je ukratko trenutnu situaciju predsjednik sindikata bivših radnika Jadranskog brodogradilišta , Mladen Krivokapić.

Najčitanije